Uzavřena kauza Regensburger Domspatzen

19.7.2017 

Právník řezenské diecéze Ulrich Weber (foto), pověřený biskupem vyšetřit promlčené případy špatného zacházení s dětmi ve státní základní škole Etterzhausen, sdělil včera na tiskové konferenci podrobnosti o výsledcích svého šetření. Zdokumentoval 547 případů špatného zacházení, z nichž 67 se sexuálním pozadím. Nejde o sexuální delikty ve vlastním smyslu, spadají do let 1960 – 1972 a mělo se jich dopustit 9 osob, z nichž mnohé dávno nežijí. Poněvadž již uplynula promlčecí lhůta, nebyl nikdo postaven před soud, ale řezenské biskupství se přesto rozhodlo vnést do celé záležitosti jasno a vyplatit odškodné obětem. V naprosté většině případů se však jedná o tělesné tresty, které se v minulém století vyskytovaly běžně nejen v této škole nedaleko Řezna, ale v celém Německu a zdaleka ne pouze v Německu.

Zmíněná kauza neprobíhá na poli orgánů činných v trestním řízení, nýbrž pouze na mediální scéně, kde se objevila v roce 2010 a zaujala místo na prvních stránkách novin a v televizi nepochybně jen proto, že do zmíněné školy chodili členové známého katedrálního řezenského sboru Regensburger Domspatzen, jehož sbormistrem byl v letech 1964-1994 bratr tehdy úřadujícího papeže Benedikta XVI., mons. Georg Ratzinger.

Řezenský právník ve včera zveřejněné zprávě konstatuje, že v této škole „došlo k případům fyzického násilí i se sexuálním pozadím, jež byly i tehdy trestné, stejně jako některé fyzické tresty, které se tehdy běžné mentalitě rovněž vymykaly.“ Za zodpovědné označuje přibližně 50 lidí z řad pedagogů, včetně zmíněného sbormistra, který hned v začátcích kauzy učinil veřejnou omluvu za svoji nevšímavost. Zpráva konstatuje, že k těmto porušením zákonné ochrany dětí došlo vinou činitelů státních i církevních institucí v důsledku nedostatečně prováděných školních inspekcí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.