Papež: Důvěřovat v Boží působení, které zúrodňuje dějiny

23.7.2017 

Na Svatopetrském náměstí se v neděli před polednem shromáždilo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval podobenství o koukolu z dnešního evangelia (Mt 13,24-30.36-43) a hovořil o problému zla ve světě. Zdůraznil, že vůči zlu je třeba spojovat dva zdánlivě protikladné postoje: rozhodnost a trpělivost.

Rozhodnost je ochota být dobrým semenem – to chceme všichni – všemi svými silami a proto zaujímáme odstup od zla a jeho svodů. Trpělivost znamená upřednostňovat církev, která je kvasem těsta a nebojí se ušpinit si ruce praním plen svých dětí, před církví „čistých“, která si dělá nárok předčasně soudit, kdo je v Božím království a kdo nikoli. Pán, který je vtělená Moudrost, nám dnes pomáhá chápat, že dobro a zlo nelze identifikovat s definovanými oblastmi nebo určitými skupinami lidí: Tito jsou dobří, tito jsou zlí. Říká nám, že hranice mezi dobrem a zlem prochází srdcem každého člověka, prochází srdcem každého z nás, to znamená, že všichni jsme hříšníci.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před mariánskou modlitbou Anděl Páně je ZDE

Potom obrátil papež pozornost k aktuálnímu dění v Jeruzalémě, kde dochází ke srážkám palestinské populace s policií.

Drazí bratři a sestry, s rozechvěním sleduji vážné napětí a násilí, ke kterému dochází v těchto dnech v Jeruzalémě. Cítím potřebu důrazně vyzvat k umírněnosti a dialogu. Vybízím vás, abyste se spojili se mnou v modlitbě, aby Pán všem vnuknul úmysly smíření a pokoje.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.