Papež: Na první místo klást milost

30.7.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu nedělní promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Mt 13, 44-52) a konkrétně dvě podobenství: o ukrytém pokladu a drahocenné perle, přičemž zdůraznil, že oním pokladem a perlou je sám Ježíš. Potom řekl:

Vzhledem k nečekanému objevu si jak rolník, tak obchodník uvědomí, že stojí před jedinečnou příležitostí, kterou si nelze nechat uniknout, a proto prodají všechno, co mají. Zhodnocení nedocenitelné hodnoty pokladu vede k rozhodnutí, které v sobě zahrnuje oběť, odpoutání a odříkání. Když jsou poklad a perla objeveny, tedy když jsme nalezli Pána, je třeba nenechat tento objev ležet ladem, nýbrž obětovat mu všechno. Neznamená to pohrdat tím ostatním, nýbrž podřídit to Ježíšovi a Jeho klást na první místo. Milost na první místo. Kristův učedník není někým, kdo se zřekl něčeho podstatného. Je tím, kdo našel mnohem víc, našel plnou radost, kterou může darovat pouze Pán. Je to evangelní radost nemocných, kteří byli uzdraveni; hříšníků, kterým bylo odpuštěno; lotra, kterému se otevírá brána ráje.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Papež František potom zmínil kalendář významných dnů OSN:

Na dnešek připadá Světový den boje proti obchodování s lidmi vyhlášený Spojenými národy. Každý rok se tisíce mužů, žen a dětí stává nevinnými oběťmi pracovního a sexuálního vykořisťování a obchodu s tělesnými orgány. Zdá se, že jsme tomu tak přivykli, že to považujeme za normální. Je to však ohavné, kruté a zločinné! Rád bych všechny vybídnul k zasazení se o to, aby tato úchylná metla moderní formy otroctví byla náležitě potírána. Prosme společně Pannu Marii, aby byla oporou obětem tohoto obchodování a obrátila srdce těchto obchodníků. Modleme se: Zdrávas Maria...

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.