Nepodléhejte svodům korupce, píše papež mladým Brazilcům do Aparecidy

1.8.2017 

Svatý otec František zaslal osobní poselství mladým Brazilcům, kteří se účastnili iniciativy „Rota 300“ – tedy oslav třísetletého výročí nalezení mariánské sošky v Aparecidě. Mladí lidé zakončili jubilejní oslavy v sobotu 29. července mší svatou v poutní bazilice Matky Boží z Aparecidy, patronky Brazílie. Papež jim v listě připomíná, že Panna Maria je znamením naděje, a povzbuzuje mladé katolíky, aby si nadále uchovali misionářského ducha.

„Drazí přátelé, v každodenních pochybnostech a nestálosti, zapříčiněných nespravedlivostí kolem vás, máte jednu jistotu“, píše římský biskup. „Tímto znamením naděje je Maria, která vás povzbudí silným misionářským podnětem. Zná totiž výzvy, které před vámi stojí. Svou pozorností a mateřskou péčí vám naznačí, že nejste sami“. Svatý otec v poselství vypráví příběh chudých rybářů, kteří po nevydařeném lovu v řece Paraiba do Sul ještě jednou rozhazují sítě a vytahují zablácenou mariánskou sošku – nejprve tělo a ihned poté hlavu, které spojili dohromady. „To je hluboce symbolické“, podotýká papež, „protože se tak vrací jednota tam, kde bylo rozdělení. Koloniální Brazílie, rozdělená otroctvím, nachází jednotu víry v sošce této černé Madony.“

Petrův nástupce mladé lidi vyzývá, aby Matce Boží z Aparecidy povolili změnu svých srdcí: „Kéž by Panna Maria změnila sítě vašeho života – přátelské, sociální, virtuální i materiální sítě, které jsou často oddělené – v něco mnohem významnějšího, tedy ve společenství. Kéž se z těchto sítí stanou vycházející misionářská společenství, která budou světlem a kvasem ve spravedlivější a bratrštější společnosti“. Papež varuje brazilskou mládež před korupcí a jejími svody, jako to nedávno učinil v listě biskupům latinskoamerických zemí, a připomíná, že od mladých lidí se vyžaduje kreativita a protagonismus v nových vůdčích paradigmatech brazilského života, které vnesou evangelium do sociální, politické, ekonomické i akademické oblasti. V závěru papež mladé lidi svěřuje pod vedení Panny Marie, která jako mladá dívka odvážně odpověděla na Boží volání a vydala se na pomoc nejpotřebnějším.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.