Indonéský sultán přivítal účastníky Dne asijské katolické mládeže

3.8.2017 

Zvuky tradiční javanské hračky othok-othok, srovnatelné s naší řehtačkou, avšak vyrobené z bambusového dřeva, včera oficiálně zahájily „Den asijské mládeže“, organizovaný Federací asijských biskupských konferencí, kterému předcházel pobyt v indonéských diecézích. Na pódiu kongresového centra v Jogakartě, posledním sultanátu v Indonésii, dřevěný nástroj rozezvučil současný sultán Hamengku Buwono X. Nejvyšší představitel státní a náboženské (islámské) moci v této oblasti ostrova Jáva se k mladým katolíkům zachoval opravdu velkoryse – rozsáhlé veletržní centrum „Jogja Expo Center“, které po celý týden konání mládežnického sjezdu hostí modlitbu, liturgii, semináře, katecheze a hudební i divadelní představení, poskytl k užití zcela zdarma.

Dostál tak tradici svého města, ve kterém se předkoloniální sultanát snoubí s náboženskou a kulturní pluralitou a otevřeností. V Jogakartě, zkráceně nazývané Jogja, působí více než šedesát státních a soukromých univerzit a řada dalších akademických institucí. Její četná náměstí, knihovny, chrámy, ale také bary a ulice zalidňují mladí lidé z celé Indonésie.
„Chceme mladým lidem z Asie a celého světa ukázat, že Indonésie je bezpečná země a že dialog vítězí nad hrozbou extrémismu“, prohlásil předseda indonéského episkopátu, mons. Ignatius Suharyo, v úvodu Asijského dne katolické mládeže. Zahajovací mši svatou, které se účastnilo více než 2000 mladých katolíků z 21 asijských zemí, ale také jejich muslimští vrstevníci, padesátka biskupů (včetně šesti kardinálů) a 158 kněží,sloužil kard. Patrick D´Rosario z bangladéšské Dháky, který pro naše mikrofony uvedl:

“Myslím, že hlavní důležitost tohoto setkání spočívá v tom, že mladí lidé skutečně aktivně svědčí o hodnotách evangelia a své kultuře. Scházejí se, aby tyto hodnoty ve veliké otevřenosti sdíleli a odnesli si novou inspiraci. V Asii prožíváme ideologický kolonialismus a někdy máme pocit, že už jsme o své hodnoty přišli. Když se ale asijští mladí lidé všichni společně sejdou, uvědomí si své bohastsví, poznají svědectví evangelia v jiných zemích a situacích. Volba Indonésie jako země s největší muslimskou většinou na světě byla velmi dobrá. Většina jejích obyvatel se hlásí k islámu, ale zároveň všichni sdílejí kulturní identitu a principy státní filosofie „Pancasila“, které jsou univerzální a sbližují lidi mezi sebou. Věřím, že v zemi, která se stále silněji militarizuje a prožívá hrozbu terorismu, nelze ignorovat tyto kulturní prvky a kulturní ztotožnění.“

Uvedl pro zvláštního korespondenta Vatikánského rozhlasu v indonéské Jogakartě kardinál Patrick D´Rosario.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.