Svatý otec vyzývá katolíky na celém světě k intenzívní modlitbě za Venezuelu

4.8.2017 

Státní sekretariát Svatého stolce dnes vydal tiskové prohlášení týkající se situace ve Venezuele, ve kterém čteme: „Svatý stolec opětovně vyjadřuje své hluboké znepokojení nad radikalizací a zhoršováním krize v Bolívarovské republice Venezuela, kde přibývá mrtvých, zraněných a zatčených. Svatý otec, přímo a prostřednictvím státního sekretariátu, zblízka sleduje tuto situaci a její humanitární, sociální, politické, ekonomické a také duchovní důsledky a ujišťuje o své trvalé modlitbě za zemi a všechny Venezuelany. Zároveň vyzývá věřící na celém světě, aby se na tento úmysl intenzívně modlili.

Svatý stolec současně žádá po všech politických aktérech, a zejména vládě, aby bylo zajištěno naprosté respektování lidských práv a základních svobod, stejně jako platné Ústavy, dále aby byly přerušeny anebo bylo upuštěno od probíhajících ústavodárných iniciativ, které namísto smíření a míru přiživují atmosféru násilí a střetu a zatěžují budoucnost hypotékou, a konečně aby byly vytvořeny podmínky pro vyjednávání v souladu s doporučeními, obsaženými v listu státního sekretáře Svatého stolce z 1.12.2016, to vše s ohledem na závažné utrpení národa, vyvolané obtížemi při shánění jídla a léků a kvůli nedostatečné bezpečnosti.

Svatý stolec se obrací s naléhavým apelem na celou venezuelskou společnost, aby bylo odvráceno jakékoli násilí, a vyzývá zejména bezpečnostní složky, aby se vyvarovaly přílišného a neúměrného užití síly“, čteme v tiskovém prohlášení, které dnes vydal státní sekretariát Apoštolského stolce k situaci ve Venezuele.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.