Papež: Pokora je uprázdněné místo přenechané Bohu

15.8.2017 

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie je v Itálii a mnoha dalších zemích dnem pracovního volna. Řím se v těchto dnech pravidelně vylidňuje, a zůstávají tu prakticky jen turisté. Kolem poledne se na Svatopetrském náměstí však přece jen sešlo asi 2 tisíce lidí, aby si vyslechli sváteční promluvu Petrova nástupce. Při výkladu dnešního evangelia (Lk 1,39-56), které podává Mariinu návštěvu u Alžběty, se papež František soustředil na chvalozpěv Magnificat.

Je to zpěv chválící Boha, který koná veliké věci skrze pokorné lidi, neznámé světu, jako je právě Maria, jako je její snoubenec Josef, a jako je i místo, kde žijí, Nazaret. Veliké věci učinil Bůh s pokornými lidmi. Pán činí ve světě veliké věci s těmi, kdo jsou pokorní, protože pokora je jako uprázdněné místo přenechané Bohu. Pokorný je mocný, protože je pokorný, nikoli proto, že je mocný. V tom spočívá velikost pokorného a pokory. Chtěl bych vám – a také sobě – položit otázku, ale neodpovídat nahlas, ale každý ve svém srdci: Jak se má moje pokora? -
Magnificat opěvuje milosrdného a věrného Boha, který uskutečňuje svůj plán spásy s maličkými a chudými, kteří v Něho věří, a důvěřují v Jeho Slovo jako Maria. Proto Alžběta zvolá: „Blahoslavená, která jsi uvěřila“ (Lk 1,45). Ježíšův příchod skrze Marii vyvolal v onom domě nejenom ovzduší radosti a bratrského společenství, nýbrž také víry vedoucí k naději, modlitbě a chvále. To všechno bychom rádi měli dnes také v našich domech. Slavením Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie bychom chtěli, aby nám, našim rodinám a našim komunitám přinesla opět onen nezměrný dar, onu jedinečnou milost, o kterou musíme vždycky prosit nejprve a přede všemi ostatními milostmi, jež nám leží také na srdci, totiž milost, kterou je Ježíš Kristus!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Drazí bratři a sestry – dodal ještě papež v závěru – chtěl bych Marii, Královně míru, kterou dnes rozjímáme v rajské slávě, znovu svěřit úzkosti a bolesti národů, které v mnoha částech světa strádají v důsledku přírodních pohrom, sociálních napětí nebo konflitků. Kéž naše nebeská Matka všem vyprosí útěchu a budoucnost pokoje a svornosti!

a jako obvykle se s přítomnými rozloučil prosbou o to, aby se za něho modlili.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.