Svatý otec přijal zákonodárce katolického vyznání různých států

28.8.2017 

Včera, těsně po poledni, přijal papež František v Klementinském sále Apoštolského paláce (foto) na neformální audienci skupinu poslanců různých zemí světa, kteří jsou od roku 2010 sdruženi ve skupině nazvané Mezinárodní síť katolických zákonodárců (International Catholic Legislators Network) a scházejí se každoročně ve Frascati nedaleko Říma. Vatikánskému rozhlasu toto sdužení přiblížil kardinál Christoph Schönborn, který stál u jeho zrodu:

Jde o neformální skupinu mužů a žen, kteří chtějí působit v politice jako věřící. Mají často společné jedno, že totiž ve svých parlamentech tvoří menšinu. Jsou však nositeli důležitých argumentů a hodnot a chtějí svoji službu plnit jako katolíci. Papežové je vždy povzbuzovali, a to jak papež Benedikt, tak papež František. Tito poslanci nacházejí velkou posilu v tom, že církev jejich nasazení uznává. Každoroční setkání jim dodávají odvahu jak v jejich osobní víře, tak v jejich politické činnosti.

Kardinál Schönborn dále poznamenal, že cílem každoročních setkání je posílení ve víře, takže na jejich pořadu nejsou ani tak politické diskuse jako spíše společná eucharistie, možnost přistoupit ke svátosti smíření, společná adorace a modlitba růžence.

Papež František oslovil včera přibližně dvě stovky těchto zákonodárců katolického vyznání z různých zemí patřících k různým politickým stranám. Mimo jiné řekl:

Zatímco přínos církve k velkým otázkám společnosti naší doby může být nezřídka zpochybňován, vaše nasazení proniknuté jejím morálním a sociálním učením za účelem vybudování lidštější a spravedlivější společnosti je životné. Zákony, které vydáváte a uplatňujete by měly budovat mosty dialogu mezi různými politickými hledisky a odpovídat také přesným záměrům prosazování větší péči o bezbranné a marginalizované, zvláště o ty, kdo jsou nuceni opouštět svoji vlast, a stejně tak podporovat korektní lidskou a přirozenou ekologii. Uprostřed utrpení národů vás vybízím, abyste nadále hleděli na Krista, jehož láska vás bude inspirovat k tomu, aby nás Duch skrze výměnu darů mohl vést stále více k pravdě a dobru.

Papež dále vybídl zákonodárce, aby „do svojí profesní prace vnášeli Ježíšovu dobrou zvěst, že nikdo není bezvýznamný a nikdo nesmí být v žádné fázi svého života skartován.“

Svěřuji vás a vaše národy, kterým sloužíte, pod ochranu Madony, Matky církve, a rád vám uděluji své apoštolské požehnání.

Končil Petrův nástupce svoji spontánní promluvu na neformálním setkání s Mezinárodní sítí katolických zákonodárců. Předsedou této sítě je rakouský poslanec Christiaan Alting von Geusau a jeho zástupcem lord David Alton z britské Sněmovny lordů. Jmenované sdružení je výrazem soukromé aktivity politiků, z čehož také plyne privátní charakter jejich audience u papeže i skutečnost, že není zveřejňován plný jmenný seznam účastníků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.