Na severokorejské provokace musí svět odpovědět jednotně

19.9.2017 

Svatý stolec je velmi znepokojen počínáním Severní Koreji. Mezinárodní společenství musí v této věci postupovat jednotně – prohlásil šéf vatikánské diplomacie v souvislosti s vojenskými provokacemi tamního komunistického režimu. Arcibiskup Paul Gallagher chce na půdě Spojených národů v New Yorku apelovat na sjednocení všech zemí v přístupu ke krizi na Korejském poloostrově.

„Jsme v nejvyšším stupni znepokojeni. Korejský poloostrov má vzhledem ke své geografické poloze zásadní důležitost pro mír ve světě. Víme, že k formálnímu zakončení korejské války nedošlo, a proto je potřeba udělat všechno, co je v naší moci, abychom podpořili mír a bezpečnost na tomto poloostrově, kde má své zájmy mnoho dalších zemí – Čína, Japonsko a samozřejmě Jižní Korea. Naše cíle jsou tedy velmi jasné. Apoštolský stolec usiluje o svět bez jaderných zbraní – jak to řekl před dvěma lety Svatý otec v OSN – o svět založený na etice bratrství. Je to věc velmi naléhavá pro celý svět a doufáme, že mezinárodní společenství bude nadále vyvíjet nátlak na Severní Koreu. Ve skutečnosti však dnes neexistuje žádný dialog, nejsou otevřeny žádné komunikační kanály – a proto jsme velmi znepokojeni,“ řekl Vatikánskému rozhlasu sekretář pro vztahy Svatého stolce se státy.

Arcibiskup Gallagher přiznává, že ani Vatikán nemá v současné době žádný kontakt se severokorejským režimem. Před dvaceti lety jisté kanály existovaly. Sám jsem byl tehdy dvakrát v Pchjongjangu, ale nyní máme vztahy – a to velice dobré – pouze s Jižní Koreou – uvedl šéf vatikánské diplomacie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.