O církvi v Asii s kardinálem Toppem

30.10.2004 

40 let koncilního dekretu Ad gentes o misijním působením církve a 15. výročí encykliky Redemptoris missio si připomněla Papežská univerzita Urbaniana. Sympozia, nazvaného ?Missio ad gentes, horizonty Třetího tisíciletí? se zúčastnil rovněž arcibiskup z indického Ranchi, kardinál Telesfor Placidus Toppo. Zeptali jsme se ho na situaci místních církví v Asii:

?Myslím, že katolická církev v Asii ? přestože je malá ? musí mít před sebou své misijní poslání. není možné mluvit o konkrétních projektech pro celou Asii, protože je ohromná a velmi různá. Konfederace asijských biskupských konferencí připravuje misionáře zejména pro Čínu. V Indii máme velké množství povolání. Pokud jde o Čínu, myslím, že je to jen otázkou času. Čekáme na správný okamžik ? a Bůh už nám ukáže, kudy vede cesta.
Mezi výzvami asijské církve bych jmenoval svědectví života a jednotu mezi katolickými křesťany. Asie je v podstatě náboženský kontinent ? a jak říkal papež Pavel VI ?lidé naslouchají spíš svědectví života než slovům?. Proto pro nás zůstane výzvou Matka Tereza. Ale nejen výzvou i darem a Boží milostí, která nás povzbuzuje k pokračování díla evangelizace, díla svědectví.?

Hovořil arcibiskup z indické Ranchi, kardinál Telesfor Placidus Toppo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.