Vatikánský pozorovatel při FAO: K odstranění hladu chybí vůle

18.10.2017 

Za odvážné a originální označil vystoupení papeže Františka ve FAO vatikánský pozorovatel při této Organizaci Spojených národů pro výživu a zemědělství, mons. Fernando Chica Arellano. Odvahu spatřuje především v jeho výrocích o „lásce“ jako integrální součásti mezinárodních vztahů a v důrazu na „vůli“ v kontextu boje proti hladu. Za významné a nutné pak považuje důrazy na rovnou distribuci dober země a především právo každé lidské bytosti na výživu podle vlastních potřeb.

„Papež řekl velmi dobře, že hlad není nevyléčitelná nemoc. Hlad je původcem mnoha nemocí, ale lze nad ním zvítězit. Je zapotřebí pouze jediného: chtít to. To, co chybí, je vůle. A dokud chybí, hlad zůstane metlou, s níž nic nenaděláme a která dopadá na všechny lidi, zejména na nejchudší. Zazněla tedy naléhavá výzva, aby se přešlo od slov k činům. Je čas jednat s láskou, hledat prosperitu všech a nejen hrstky vyvolených.
Hlad se často stává přímo válečnou zbraní, je to cosi opravdu děsivého. Aby se však dalo skoncovat s hladem, je zapotřebí investovat do míru. V míru lze dosáhnout všeho. Mír je jako magnet, který přitahuje mnoho dobrého, a naopak válka přitahuje velmi mnoho podob zlého.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu stálý pozorovatel Svatého stolce při FAO, mons. Fernando Chica Arellano.

Foto: Papež František a ředitel FAO Graziano da Silva

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.