Setkání pro katolíky „v neregulérní“ situaci

18.10.2017 

Lidem nepomáháme, pokud je nestavíme před pravdu Božího Slova – řekl francouzský primas během velkého setkání na téma Amoris laetitia, které proběhlo v lyonské katedrále. Kardinál Philippe Barbarin na ně pozval všechny věřící, kteří žijí v tzv. neregulérní situaci. Ohlas byl ohromný. Na pozvání odpověděli nejen věřící jeho diecéze. Mnoho dalších přijelo z Francie, Belgie a dokonce z Portugalska.
V rozhovoru o dojmech z tohoto setkání francouzský kardinál uvedl, že v praxi se k otázce přijímání rozvedených žijících v nových vztazích přistupuje nejrůznějšími způsoby. Někteří je považují za své právo, což se ovšem míjí se záměrem papeže Františka. Lyonský metropolita připomněl, že cílem rozeznávání, k němuž vybízí Svatý otec, je postavit člověka před pravdu Božího Slova. V tomto kontextu připomněl svědectví víry, jaké vydávají ti, kdo se zdržují přistupování k eucharistii. Mluví kardinál Barbarin:

„My kněží například přijímáme při každé mši. A přece jsou dny, kdy je zřejmé, že toho nejsme hodni. Neexistuje povinnost přistupovat ke svátosti eucharistie při každé mši. A když člověk vidí lidi, kteří kvůli tomu trpí, prožívají hluboké vnitřní boje, říkají: nejsem hoden, ale přitom hluboce věří, že jsou povoláni... situace těchto lidí nás hluboce zasahuje, působí jako probuzení, připomínka, že k přijímání nelze přistupovat automaticky. Mluvil jsem v katedrále o situaci velkého básníka Charlese Péguyho. Když se obrátil na víru, řekl své ženě, že by chtěl uzavřít církevní sňatek. Ona však odvětila, aby na to zapomněl. A Péguy vzal její vůli vážně a k eucharistii nepřistupoval. V kostele stál u sloupu a lidi si mysleli, že je exkomunikovaný, ale on věděl, že je to jinak, věděl, že Boží milost v jeho životě působí. Skrze své utrpení a vnitřní boje dal církvi velmi mnoho. Byl horlivým křesťanem. Ve srovnání s ním si připadám jako průměrný člověk,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Barbarin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.