Patriarcha Sako: Chránit člověka je přednější než ropné studny

20.10.2017 

Sbírky peněz ani mobilizace mezinárodních organizací nedokáží garantovat trvalou přítomnost křesťanů na Blízkém východě. Je zapotřebí především politických řešení, která zajistí stabilizaci a přeruší spirálu konfliktů a násilí ničící život celých národů – řekl arcibiskup Louis Raphaël Sako v rozhovoru pro italský deník La Stampa. Chaldejský patriarcha zdůraznil, že nad budoucností iráckých křesťanů se stále vznáší nejistota. Planina Ninive se totiž může stát centrem nových ozbrojených střetů mezi Bagdádem a autonomní vládou Kurdistánu.
Na druhou stranu však zdůraznil, že přítomnost křesťanů na Blízkém východě se odvíjí více od víry a misijního ducha než od politických strategií. Jak dodal, křesťané nemají mezi oficiálními lídry nikoho jiného než papeže a nikomu jinému nedůvěřují. „Jedině díky víře lze chápat, že křesťané mají na Blízkém východě zvláštní poslání: máme ukazovat ostatním, že je možné žít jinak,“ řekl arcibiskup Sako.
Chaldejský patriarcha vydal v minulých dnech také apel národu adresovaný především politickým představitelům Iráku. Vybízí v něm ke spolupráci iráckých lídrů, aby se zamezilo hrozbě nových konfliktů. Chránit člověka je přednější než ropné studny, píše v textu, který byl předán prezidentu republiky Fuadu Masumovi. Patriarcha vybízí k vytvoření „občanského, moderního a silného národa s pevným politickým vedením“, schopným zahájit hospodářské, sociální a kulturní reformy, a opakuje výzvu k upřímnému dialogu mezi Bagdádem a Irbílem. Je nutné odmítnout „ducha pomsty, podezřívavosti, represí a bouřlivých projevů,“ apeluje arcibiskup Sako.

Irácká armáda v posledních dnech dobyla na kurdských oddílech další oblasti v provincii Ninive a Diyala a usiluje o stažení kurdských sil z celé oblasti Ninivské planiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.