Vánoční strom z Polska a betlém z opatství Montevergine

25.10.2017 

Rozsvícení vánočního stromu a odhalení betlému proběhne na Náměstí sv. Petra podle italských zvyklostí už v předvečer svátku Neposkvrněného početí P. Marie, tedy 7. prosince.

Jak sdělil governatorát Vatikánského městského státu, betlémskou scénu pod obeliskem v centru náměstí tentokrát věnuje Opatství Montevergine z Kampánie. Na ploše téměř osmdesáti metrů čtverečních nainstalují umělci na dvacet figur, podle tradice neapolských betlémů oblečených do látkových kostýmů. Scény se budou inspirovat skutky milosrdenství.

Vánoční strom věnuje tentokrát polská arcidiecéze Elk. Dvacet osm metrů vysoký červený smrk urazí na své cestě do Říma více než dva tisíce kilometrů. O výzdobu se postarají děti z onkologických oddělení několika italských nemocnic, které se účastnily terapeutických keramických dílen koordinovaných nadací hraběnky Lene Thun Onlus. Spolu s nimi se inaugurace zúčastní také děti z oblastí postižených zemětřesením v arcidiecézi Spoleto-Norcia.

Delegace dárců a některé ze zmíněných dětí přijme 7. prosince ráno papež František. Odpolední ceremonie začne v 16. 30. Vánoční strom a betlém zůstanou osvětleny až do neděle 7. ledna 2018, kdy o slavnosti Křtu Páně končí liturgická vánoční doba.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.