Kéž vysokoškolský diplom neznamená jen sociální prestiž, přeje si papež František

26.10.2017 

Lidská svoboda může onemocnět, když se odevzdá „slepým silám nevědomí, bezprostředních potřeb a egoismu“, prohlásil papež František v promluvě k akademické obci Portugalské katolické univerzity, kterou přijal u příležitosti padesátého výročí jejího založení. „Člověk se obnažil a vydal své vlastní moci, která stále roste, aniž by měl prostředky k její kontrole“, pokračoval Svatý otec. „Možná k tomu disponuje určitými povrchními mechanismy, ale celkově lze říci, že se mu nedostává patřičně pevné etiky, kultury a spirituality, které by mu nastavily reálné hranice a udržely by jej v mezích lucidního sebeovládání“. Petrův nástupce proto položil klíčovou otázku – jak pomoci studentům, aby ve vysokoškolském titulu nespatřovali pouze synonymum vyššího platu a větší sociální prestiže? A doplnil ještě další dotaz:

“Pomáháme jim, aby studijní přípravu chápali jako větší zodpovědnost v nakládání s dnešními problémy, potřebami nejchudších lidí, péčí o životní prostředí? Nepostačí analýzy a popis reality, nýbrž je nezbytné vytvářet prostor k autentickému bádání a debatám, které by vytvořily alternativy k dnešní problematice.“

Důležitá je konkrétnost, zdůraznil papež. Skutečnost, že je univerzita „katolická“, ji nijak neznehodnocuje, ba právě naopak. Základním úkolem univerzity je hledat pravdu, citoval papež svého předchůdce Jana Pavla II., a to prostřednictvím vědeckého bádání, uchovávání a vzájemného sdílení poznání pro dobro společnosti (Ex corde Ecclesiae, 30).

”Katolická akademická instituce se vyznačuje křesťanskou inspirací svých členů a komunit. Napomáhá jim, aby do svého bádání zahrnuli také mravní, duchovní a náboženskou dimenzi a aby výdobytky vědy a technologie hodnotili v perspektivě celistvého pohledu na člověka.”

Někdo by mohl namítnou, že univerzitní výuka takovéhoto stylu čerpá své závěry z víry. Avšak katolický vyučující nevystupuje jako představitel víry, nýbrž především jako svědek platnosti určitého etického zdůvodnění. V závěru papež připomenul, že se katolická univerzita má zabývat otázkami, zápasy a sny svého národa, protože Bůh se vtělil do konkrétního světa:

“Do vašeho Portugalska, vašich měst a vesnic, vašeho lidu.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.