Patriarcha Raï v Saúdské Arábii bojuje za neutralitu Libanonu

15.11.2017 

Se saúdským králem se včera setkal kardinál Bechara Boutros Raï. Patriarcha maronitů, největší křesťanské komunity v Libanonu, se vydal na historickou cestu do Saúdské Arábie. Návštěvy vysokých představitelů církve jsou v této zemi vzácností.

Podle oficiálních saúdských médií byly tématem rozhovorů bratrské vztahy mezi oběma zeměmi a role náboženství a kultur v posilování tolerance, odmítání násilí, extrémismu a terorismu a také úsilí o pokoj a bezpečnost v regionu a na celém světě.

Kardinál Raï nicméně před setkání se saúdským králem prohlásil, že hlavním cílem jeho návštěvy je zachování neutrality Libanonu. Jak zdůraznil, právě na tom závisí stabilita země. Kontext cesty maronitského patriarchy je velice delikátní. Libanonci se obávají, že se jejich země stane arénou otevřeného konfliktu mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem, podobně jak se to stalo se Sýrií a Jemenem. Důvody k obavám nescházejí. 4. listopadu během své návštěvy v Saúdské Arábii nečekaně podal demisi libanonský premiér Saad Hariri.

Výsledky zvláštní mise maronitského patriarchy ještě nejsou známy. Kardinál Raï však přislíbil, že se na zpáteční cestě zastaví v Římě, aby o své návštěvě v Saúdské Arábii promluvil s papežem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.