P. Pallù: P. Maria překazí ďáblovo dílo

15.11.2017 

Nyní je příhodný čas, chci se do Nigérie vrátit, říká don Maurizio Pallù. Tento kněz neokatechumenátního hnutí prožil letos v polovině října dramatickou zkušenost v zajetí jedné ze zločineckých band, které unášejí lidi s cílem získat výkupné. Včera přijel se svou devadesátiletou maminkou a se spolubratry z Nigérie do Vatikánu, aby koncelebroval s papežem Františkem při ranní mši v Domě sv. Marty.

„Svatý otec byl velmi laskavý. Nejprve se obrátil k mamince s tím, že na devadesátku nevypadá... A pak se mne vyptával na Nigérii. Řekl, že nosí v srdci všechny, kdo tam trpí. My jsme – díky modlitbám mnoha bratří a pomoci nebes – byli vězněni pouhých pět dní, ale je tam mnoho lidí, kteří trpí a umírají. A pak se mne zeptal: „Kdy se vrátíš do Nigérie?“. Odpověděl jsem, že patrně 1. prosince.“

Říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas italský misionář. Navzdory obtížné situaci, kterou neváhá nazvat za „vládu démona, který panuje v Nigérii prostřednictvím korupce nevídaných rozměrů“, vnímá dnešní dobu jako „čas příhodný“:

„Neokatechumenátní cesta skrze hlásání kérigmatu a křesťanské komunity nesmírně pomáhá africkým rodinám. Nejvážnějším problémem Afriky je rodina a obnova křesťanské rodiny, v níž by byli mladí nadšení pro Ježíše Krista. Právě to může přinést změnu v sociální struktuře Nigérie – a to je také to, co ďábel nechce.“

V širším kontextu vnímá P. Pallù také historii svého únosu. Došlo k němu totiž 12. října, ve chvíli, kdy směřoval do Benin City, kde měli nigérijští biskupové zasvětit zemi P. Marii.

„Když nás zajali – byli jsme tři rukojmí – a odvedli do lesa, říkal jsem si, uvidíme, jak tentokrát P. Maria překazí ďáblovo dílo. A první znamení přišlo hned druhý den, 13. října, kdy se mi podařilo zahájit dialog z šéfem bandy únosců. Bylo jich osm, ale on jako jediný mluvil anglicky. Řekl jsme mu: „Jste moji bratři, modlím se za vás!“ Ta slova na něj zapůsobila. „Ano, modli se za mě,“ odpověděl. A vyslovil to s přesvědčením, nebylo to do větru... Pak mi nabídl cigaretu. Na to jsem mu řekl, že radši kouřím své toskánské doutníky. „Přijď mě někdy navštívit a pár ti jich dám,“ dodal jsem. Později se nás skutečně zastal, když jeden z opravdu krvelačných členů bandy nelidským způsobem mlátil v noci ze soboty na neděli jednoho ze zajatců. Šéf bandy pak druhý den poslal tohoto muže pryč. Jakou záminku si k tomu našel, to nevím.“

Don Pallù vypráví o tom, že po celou dobu pociťoval pomocnou ruku P. Marie. Dny jeho únosu se však překrývají i s další podivuhodnou událostí, kterou spatřilo shromáždění v Benin City. Přítomní totiž byli svědky podobného jevu, jaký se udál ve Fatimě:

„Zdálo se, že slunce nad Benin City se 13. října zvláštním způsobem pohybovalo. Viděl jsem pak vidozáznamy. Nigerijská biskupská konference to potvrdila. V každém případě však můžeme mluvit o tom, že 13. října dala P. Maria znamení, že chce přinést Ježíše Krista do Nigérie, do Afriky. Proto se vracím s dvojnásobnou horlivostí,“ řekl Vatikánskému rozhlasu P. Maurizio Pallù.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.