Svatý otec se modlil za mír v Jižním Súdánu a Demokratické republice Kongo

23.11.2017 

Bazilikou svatého Petra dnes večer zněla svahilština, angličtina a francouzština – úřední jazyky Jihosúdánské republiky a Demokratické republiky Kongo – při modlitbě za mír v obou jmenovaných zemích, ale také v celém světě. Vedl ji papež František, který ve své homilii mimo jiné řekl:

»Kristus nás zve. Aleluja!« Tato slova svahilské písně provázela úvodní procesí spolu s obrazy z těchto dvou zemí, za které se obzvláště modlíme. My křesťané věříme a víme, že pokoj je možný, protože Kristus vstal z mrtvých. On nám uděluje Ducha svatého, jehož jsme vzývali.
Jak nám před okamžikem připomněl svatý Pavel, Ježíš Kristus »
je náš pokoj« (Ef 2,14). Na kříži na Sebe vzal veškerou špatnost tohoto světa, včetně hříchů, které plodí a podněcují války, jako je pýcha, lakota, žádostivost moci a lež... Toto vše Ježíš přemohl svým vzkříšením. Objevuje se mezi svými přáteli a říká: »Pokoj vám!« (Jan 20,19.21.26). Opakuje to dnes večer také nám: »Pokoj vám!«.
Bez Tebe, Pane, by byla marná naše modlitba a iluzorní naše naděje na pokoj. Ty však jsi živý a působíš skrze nás a s námi. Jsi náš pokoj!
Zmrtvýchvstalý Pán ať zbourá přehradu nepřátelství, která dnes rozděluje bratry, zejména v Jižním Súdánu a v Demokratické republice Kongo.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Dodejme, že Petrův nástupce vícekrát upozornil na eskalaci násilí v Jižním Súdánu, jehož obyvatelstvo opakovaně duchovně a hmotně podpořil, a prostřednictvím apoštolského nuncia v Kongu, mons. Luise Mariana Montemayora, sleduje situaci v provincii Kasai, kde od loňského léta zemřely při násilných střetech 3 a půl tisíce lidí, zatímco půldruhého milionu obyvatel z oblasti uprchlo.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.