Papež František: Negacionistický postoj je nepřípustný

30.11.2017 

Problémy ničení přírodního prostředí jsou stále závažnější a jejich důsledky pro lidský život jsou dramatické – říká papež František ve videoposelství pro účastníky mezinárodního sympózia věnovaného otázce vztahu péče o životní prostředí a lidské ekologii ve světle encykliky Laudato si´. Akce probíhá na Katolické univerzitě Kostariky ve spolupráci s vatikánskou Nadací Josepha Ratzingera a pod záštitou hlavy státu, prezidenta Luise Guillerma Sollíse (od 29. listopadu do 1. prosince).

„V encyklice Laudato si´ jsem obrátil pozornost lidstva a církve k nejnaléhavějším otázkám ve vztahu k péči o náš společný dům a k přítomnosti i budoucnosti národů, které jej obývají (...) Abychom jim mohli čelit, musíme mít širokou představu o jejich příčinách, o povaze této krize a jejich různých aspektech. Ne, žádný negacionistický postoj ve vztahu k tomuto celosvětovému problému není přípustný.“

Zdůrazňuje papež František a vybízí ke spolupráci vědců, sociologů, ekonomů a politiků, stejně jako vychovatelů a učitelů, kteří mají vliv na formování svědomí. Bez změny postojů a každodenního jednání totiž technická řešení nebudou stačit k záchraně našeho společného domu, varuje dále.

„Jak právem řekl papež Benedikt XVI. je zapotřebí lidské ekologie, která staví do centra integrální rozvoj lidské osoby a apeluje na odpovědnost člověka za obecné dobro, respekt a dobré zacházení se stvořením, které mu Bůh svěřil.“

Papež vyjadřuje přání, aby sympózium přineslo nový impulsu ke spolupráci katolických univerzit zejména v latinské Americe a v Karibiku při hledání možných řešení těchto problémů. Jak dodává, je zapotřebí probudit větší odpovědnost za společný dům nejen u jednotlivců, ale také v rodinách a v politické, sociální a církevní komunitě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.