Jihoafrické dny mládeže

11.12.2017 

Jihoafrická republika. Tisíce mladých katolíků z jihoafrického regionu se shromáždilo v minulých dnech (od 7. do 10. prosince) v Durbanu. Národní dny mládeže zorganizovala už podruhé tamní biskupská konference, nejen jako přípravu na Světové dny mládeže v roce 2019 v Panamě. V barvitém programu nechyběl čas na modlitbu, pouti či diskuse ve skupinách, kterých se zúčastnilo také mnoho biskupů.

Tématem Dnů mládeže byly verše z Magnifikat: „Velké věci mi učinil ten, který je mocný, jeho jméno je svaté“. Proč právě tato slova jsme se zeptali arcibiskupa Durbanu, kardinála Wilfrida Foxe Napiera (foto):

Téma bylo zvoleno tak, aby pomáhalo mladým lidem pochopit, že se tato slova netýkají pouze Panny Marie, nýbrž každého z nás. Prosíme Marii, aby nás naučila modlit se tak, jako ona: »Veliké věci pro mne učinil ten, který je mocný«. Myslím, že je dobré připomínat mladým lidem, že náš život je plný darů a že ve své podstatě pocházejí od Boha.

Kde vidíte největší „výzvy“? Před jakými problémy stojí jihoafrická mládež a církev?

Vidím jich celou řadu. První z nich je pocit přináležitosti k církvi. Vnímání toho, že patřím k církvi, že církev je komunitou a rodinou, do níž náležím. Mnoho mladých lidí dnes pochází z nefunkčích rodin, z velmi nepěkných situací. Jediným místem, kde mnoho z nich skutečně cítí domov, je farnost. To je samozřejmě výzvou také pro nás jako pro církev: jak být přesvědčivými pro mladé lidi, jak je učit vytvářet domov.
Druhou výzvou jsou lidé, kteří stojí mimo církev a jsou ve vleku sil odtahujících je pryč od církve a od toho, o co se církev snaží. Ve společnosti je mnoho takových věcí: drogy, alkohol, sex, snaha podrývat veškeré zásady křesťanské morálky. Dnešní kultura ničí tento hodnotový systém. Další výzva tedy spočívá v tom, jaké hodnoty skutečně předáváme našim mladým lidem. Myslím, že navzdory všemu máme jednu velkou výhodu: přinášíme jim hodnoty Ježíše, který miluje bezpodmínečnou láskou. A odtud lze vycházet v chápání ostatních hodnot potřebných pro život, život služby po Ježíšově vzoru.

Příští rok se biskupové shromáždí ve Vatikánu na synodě věnované mladým lidem. Co na ni přinesou jihoafričtí biskupové a co vaši mladí lidé od synody očekávají?

Myslím, že přineseme naši žitou zkušenost, spíš než nějaké otázky a odpovědi napsané na papíře. Přineseme s sebou to, co jsme viděli a slyšeli od mladých lidí. To naši delegáti přednesou s velkým přesvědčením a bude se v tom odrážet také jejich zkušenost z těchto dnů mládeže. Další velmi zajímavou věcí je to, že papež František se chce týden před velikonocemi setkat s představiteli mladých z celého světa a toto březnové setkání má posloužit tomu, aby se otevřela hlavní témata, o kterých se bude potom v říjnu diskutovat. Hlavní věc, kterou po nás jako biskupech nyní papež František žádá, je abychom naslouchali mladým. Myslím, že je to moudrý muž! On totiž neříká poslouchejte slova, která říkají. Ale naslouchejte tomu, co vychází z jejich srdcí. Velmi často totiž mladí něco říkají ústy, ale ve skutečnosti to znamená něco docela jiného. Musíme tedy hledat něco hlubšího než to, co se jeví na povrchu.

Řekl Vatikánskému rozhlasu jihoafrický kardinál Wilfried Fox Napier.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.