Papež: Nepřicházíme v neděli na mši jen proto, abychom splnili církevní přikázání

13.12.2017 

V zaplněné vatikánské aule Pavla VI. se konala generální audience. Byla uvedena čtením z Janova evangelia (20,1.19-23), které popisuje zjevení Zmrtvýchvstalého Pána učedníkům prvního dne v týdnu. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o mši svaté přerušeném před dvěma týdny a vysvětloval, proč v neděli přicházíme na mši. V samotném závěru řekl:

Co můžeme odpovědět tomu, kdo tvrdí, že chodit na mši včetně neděle je k ničemu, protože důležité je žít dobře a mít rád bližního? Je pravda, že kvalita křesťanského života se poměřuje schopností mít rád, jak řekl Ježíš: »Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem« (Jan 13,35). Jak bychom ale mohli praktikovat evangelium, kdybychom k tomu neděli za nedělí nečerpali energii z nevyčerpatelného zdroje eucharistie? Nepřicházíme na mši, abychom něco dávali Bohu, nýbrž abychom od Něho přijímali to, čeho je nám opravdu zapotřebí. Připomíná to modlitba církve, která se obrací k Bohu takto: »Ty nepotřebuješ naši chválu, ale zahrnuješ nás svojí láskou, abychom ti vzdávali díky; naše chvalozpěvy neumocní tvoji velikost, ale vymohou nám spásnou milost« (překlad italského znění 4. obecné preface Římského misálu; srov. české znění: »bez něho není naše děkování tebe důstojné a je spasitelné jen skrze Něho«).
Závěrem: Proč tedy přicházet v neděli na mši? Nestačí odpověď, že to je církevní přikázání. To nám pomáhá opatrovat tuto hodnotu, ale samotné nestačí. My křesťané se potřebujeme účastnit nedělní mše, protože jedině s Ježíšovou milostí, s Jeho přítomností žijící v nás a mezi námi můžeme uvádět ve skutek Jeho přikázání a tak být Jeho věrohodnými svědky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.