Římský biskup převzal Betlémské světlo

14.12.2017 

Po středeční generální audienci převzal papež František Betlémské světlo od dvanáctiletého Tobiase Flachnera, který byl vybrán za letošní Dítě Betlémského světla. Rodák z hornorakouské vísky Hochburg-Ach a navzdory svému útlému věku člen dobrovolného hasičského sboru tak mohl odcestovat přímo do Betléma a zažehnout svou lucernu v jeskyni Ježíšova narození. Ve Vatikánu na něj nejvíce zapůsobil sám papež.

“Moc jsem mu nerozuměl, protože mluvil hlavně italsky. Je to moc přátelský člověk – tak jsem si ho také představoval. Byl to skvělý a nezapomenutelný zážitek, a to mne potěšilo.“

Řekl pro naše mikrofony. Chlapce do Vatikánu doprovázeli hornorakouští státní představitelé (hejtman Thomas Stelzer) a poutníci z linecké diecéze v čele s biskupem Manfredem Scheuerem.

“Papež František si pro nás vyhradil trochu času, srdečně poděkoval a pozorně vyslechl, co je naším úmyslem – tedy přinášet v těžkých a křehkých časech poselství míru. Mluvilo se o Svaté zemi a papež zpočátku působil ustaraně, smutně – tak jsem to alespoň vnímal. Potom se ale rozzářil a také se zasmál…“

Uvedl biskup hornorakouského Lince, kde před jedenatřiceti lety (1986) pracovníci rozhlasového vysílání zahájili novodobou tradici roznášky Betlémského světla. Dnes se jí účastní třicet zemí, včetně České republiky. Papež František již Betlémské světlo jednou převzal (v roce 2015), před ním tak učinil Benedikt XVI., který večer stavěl lucernu na okno své pracovny v Apoštolském paláci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.