Chraňte radost dětí, řekl papež v den svých narozenin

18.12.2017 

“Dětská radost je pokladem”, zdůraznil papež František v neděli při oslavě svých 81. narozenin. Již podruhé za svého pontifikátu je v aule Pavla VI. slavil společně s dětmi, rodiči a lékaři z bezplatného zdravotního střediska, které v Domě sv. Marty provozují řeholnice ze Společnosti dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul. Sestry vincentky, za které papeži poblahopřála a poděkovala s. Antonietta Collacchiová, zároveň spravují a vedou celý vatikánský penzion, který se stal papežovým bydlištěm. Jejich dětští pacienti si pro oslavence připravili taneční představení a spolu s ním shlédli vystoupení cirkusových umělců. Nakonec několik dětí, převlečených za pekaře pizzy, přineslo čtyřmetrový pizzový dort, na kterém papež sfoukl jedinou planoucí svíčku. Poté přítomné oslovil krátkým, leč obsažným proslovem:

”Radost dětí je pokladem…Máme se všemožně vynasnažit, aby děti byly trvale radostné, protože radost je jako úrodná půda. Radostná duše je jako úrodná půda, ze které dobře vyrůstá život a vydává hojné plody.”

Svatý otec dal poté svým posluchačům tři rady:

”Za prvé, chraňte dětskou radost. Nezarmucujte děti. Děti trpí, když vidí, že doma jsou problémy a že se rodiče hádají. Nerozesmutňujte děti, protože děti mají vyrůstat v radosti.”

Za druhé, pokračoval papež, dovolte dětem, aby si povídaly s prarodiči. Dětství a stáří jsou dva krajní protipóly života, dodal.

”Prarodiče totiž uchovávají paměť, mají kořeny a tyto kořeny poskytnou svým vnukům. Prosím, ať děti nevyrůstají vykořeněné, bez národní paměti, paměti víry a paměti mnoha krásných hodnot, které utvářely dějiny. (…) A pokud již prarodiče zemřeli, jsou tu jiní staří lidé, kteří je nahradí. Stále rozmlouvejte se starými lidmi…”

Třetí doporučení adresoval papež František rodičům:

”Třetí rada, kterou vám dávám – naučte děti rozmlouvat s Bohem. Ať se naučí modlit a vyslovit, co cítí v srdci.”

Radost, naslouchání prarodičům a rozmluva s Bohem, shrnul papež krátký pozdrav dětem, zdravotníkům a rodinám, kteří s ním oslavili 81. narozeniny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.