Chci Evropu opět křesťanskou – říká nový polský premiér

20.12.2017 

„Mým snem je napomáhat tomu, aby se Evropa opět stala křesťanská,“ řekl v jednom ze svých prvních rozhovorů (pro katolickou televizi Trwam) nový polský premiér Mateusz Morawiecki. Devětačtyřicetiletý syn polského disidenta a zakladatele bojujícího křídla Solidarity (Solidarność walcząca) Kornela Morawieckého, který minulý týden vystřídal v čele polské vlády Beatu Szydło, se netají se svou katolickou identitou. Velký důraz chce klást na prorodinné programy a podporu demografického rozvoje. Považuje se za proevropsky nastaveného politika, ale zároveň je také odhodlán odmítat jakýkoliv ekonomický či politický nátlak ze strany Evropské Unie na přijímání uprchlíků nad udržitelnou hranici.

Podle novináře Romualda Lazarowicze je Morawiecki „neobvyklým politikem, protože se řídí morálními zásadami a je důvěryhodný“ a patří mezi ty, kdo o důležitosti rodiny a náboženství nejen mluví, ale dosvědčují ji ve svém osobním životě. Nový premiér je rovněž přesvědčen o tom, že návrat ke křesťanským kořenům Evropy je jedinou možnou cestou, jak zastavit její úpadek.

Mateusz Morawiecki byl od mládí svědkem destruktivní moci totality. Jako syn známého disidenta žil pod trvalým policejním dohledem, zažil výslechy i bití. Jednou byl dokonce v rámci zastrašování unesen a přinucen vykopat si vlastní hrob, a když mu před maturitou hrozilo zatčení, ukrýval se až do zkoušky po nemocnicích.
Po pádu komunistického režimu studoval ve Švýcarsku, Německu a ve Spojených státech. Později působil jako manažer, bankéř a od roku 2015 jako místopředseda rady ministrů. Komentátoři si slibují, že v něm Evropa dostává jednoho z těch politiků, které zkušenost s totalitou vybavila k boji proti dnešním ideologickým kolonizacím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.