Kardinál Parolin: Úkolem křesťanů v politice je hájit lidskou důstojnost

22.12.2017 

Kardinál Parolin: Úkolem křesťanů v politice je hájit lidskou důstojnost Vatikán. Politika má být vždy hledáním společného dobra a mít na zřeteli zejména dobro nejslabších, řekl kardinál Parolin při předvánoční mši pro poslance italského parlamentu v Bazilice Santa Maria Sopra Minerva (v neděli 20. prosince).

Vatikánský státní sekretář připomněl, že pravý význam vánoc přesahuje konzumismus a frenetičnost těchto dní. „Ježíš, který se narodil v betlémských jeslích, nám připomíná, že pravá moc se proměňuje ve službu, že pravá sláva spočívá v každodenním jednání, jež klade dobro všech na vrchol vlastních plánů a starostí,“ řekl kardinál Parolin a vybídl politiky, aby v této předvánoční době nahlédli politické dění jako privilegované místo k uskutečňování vysoké formy služby a lásky ke všem, zejména k nejchudším a nejvíce znevýhodněným. Někdy se totiž zdá, že řešení skutečných problémů lidí dnešní doby stojí mimo hlavní zájmy politického dění, které je poznamenáno sebevztažností a úzkoprsými vizemi. S odkazem na slova papeže Františka při nedávné návštěvě v italské Ceseně vatikánský státní sekretář poukázal na potřebu „dobré politiky“, totiž politiky zodpovědné, odvážné a zároveň prozíravé, v níž nejde především o individuální ambice nebo prosazování zájmových skupin.

V závěru kardinál Parolin připomněl, že víra je plně schopná nabídnout principy a orientační linie také v oblasti politiky. „Radostná zpráva evangelia o Bohu, který na sebe v Dítěti Ježíši bere lidskou přirozenost je zdrojem antropologie, která má své jádro a interpretační klíč v důstojnosti každé lidské osoby. Z této křesťanské vize se nezbytně odvozují indikace, které jsou v posledku plodem a důsledkem oné důstojnosti, kterou každému člověku uděluje Bůh, jenž chce, aby se jeho Syn stal jedním z nás“ – řekl italským politikům kardinál Parolin. Křesťan vědomý si této své velké důstojnosti, má povinnost hájit ji v každém prostředí a v každé chvíli své existence, i kdyby tato obhajoba byla považována za tvrdohlavé lpění na principech a hodnotách, z nichž se podle dnešního přesvědčení mohou dělat stále významnější výjimky, zdůraznil vatikánský státní sekretář.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.