První vánoce po osvobození Ninivské planiny

23.12.2017 

„Nikdo z nás nevěřil, že se vrátí a znovu uvidí svůj dům, a přece se navracíme – a to je vánoční zázrak,“ říká o Paolo Mekko, chaldejský farář z Karamles, jedné z křesťanských vesnic na Ninivské planině. Jeho hlas zní jinak, než když informoval svět o útěku nejméně stovky tisíc křesťanů z Mosulu a přilehlých vesnic po jejich obsazení tzv. Islámským státem v létě roku 2014. Ďábelský plán kalifa al Baghdádího, který chtěl křesťanskou přítomnost z těchto míst vykořenit, se nezdařil a spolu s kostely se nyní rekonstruují také domy křesťanských rodin, které se vracejí. „Jsou to první vánoce v našich vesnicích již bezpečných a osvobozených,“ říká kněz pro italskou katolickou agenturu SIR. Dunění bomb a svištění kulek chceme nechat za sebou a hledět kupředu, dodává.

Na svátek Neposkrvněného početí, 8. prosince, byl znovu vysvěcen kostel sv. Jiří v Tellskufu, na jehož rekonstrukci poskytla papežská nadace Kirche in Not příspěvek 100 tisíc euro. „Jsme připraveni slavit Kristovo narození,“ ujišťuje o. Mekko. Bilance zkázy z posledních let však zůstává tíživá: 13 tisíc poškozených domů (z toho 1234 zničených, 3 557 spálených a 8297 poškozených). Do svých domovů se zatím vrátilo 6330 křesťanských rodin, ale jejich počet neustále narůstá, spolu s rekonstrukcí dalších domů.

„U nás v Karamles je kostel ještě staveništěm – dodává o. Mekko. Máme ještě druhý, ale do něho se přes 300 rodin naší farnosti nevejde. Budeme tedy slavit ve velkém sále, který nyní zdobíme a kde stavíme také veliký betlém, možná největší ze všech ninivských vesnic. Jesle představuje oltář, do kterého položíme Dítěte Ježíše o vánoční noci,“ říká irácký kněz. Jak dodává vánoční stromy a další symboly vánoc zdobí také křesťanská místa v Mosulu, kam se prozatím vrátilo 70 chaldejských rodin. V Kirkúku dokonce místní zastupitelstvo rozhodlo, že 25. prosinec bude svátečním dnem, na znamení solidarity celé společnosti s místními křesťany.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.