Setkání papeže s vrchním imámem Al-Azhar nejvýznamnější mezináboženskou událostí

29.12.2017 

Dialog je vždy možný, je třeba ho prosazovat navzdory všem překážkám a zejména ve světě, v němž stále častěji dochází k násilí ve jménu Boha nebo náboženství, říká kardinál Jean Louis Tauran v rozhovoru pro L´Osservatore Romano věnovaném uplynulému roku z hlediska mezináboženského dialogu.

Připomíná mimo jiné upevnění spolupráce s islámskou univerzitou Al-Azhar v Káhiře. Podle mínění šéfa Papežské rady pro mezináboženský dialog byla emblematickou událostí končícího roku návštěva vrchního této káhirské školy ve Vatikánu a jeho velmi srdečné setkání s papežem.

Ke kontroverznímu rozhodnutí Spojených států přenést své izraelské velvyslanectví do Jeruzaléma kardinál Tauran poznamenal, že Svatý stolec bude vždy vystupovat proti instrumentalizaci náboženství. Dodal dále, že téhož dne, kdy prezident Trump ohlásil rozhodnutí ve věci Jeruzaléma, palestinská vláda rozhodla o vytvoření stálé pracovní skupiny pro mezináboženský dialog s Vatikánem. Je to důležitý příklad mezináboženského svědectví – dodal francouzský kardinál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.