Papež: Ježíš je jedním z nás, neboť se stává dítětem, aby rostl a zrál

31.12.2017 

Tuto neděli na svátek Svaté Rodiny se před polednem sešlo na Svatopetrské náměstí asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Lk 2,22-40) a svoji promluvu zakončil slovy:

Dnešní evangelium podává, jak se Maria a Josef, »když vykonali všechno podle Zákona Páně, vrátili do Galileje do svého města Nazareta. Dítě rostlo a sílilo, bylo plné moudrosti a milost Boží byla s ním« (vv.39-40). Velkou radostí je pro rodinu růst dětí. Všichni to známe. Jsou předurčeny se rozvíjet a sílit, nabývat moudrosti a přijímat Boží milost právě tak, jako tomu bylo u Ježíše. On je vskutku jedním z nás: Boží Syn se stává dítětem, přijímá růst, sílí, je naplněn moudrostí a Boží milost je s ním.
Maria a Josef se radují, když toto všechno pozorují na svém dítěti. A toto je poslání, ke kterému je orientována rodina, totiž vytvářet podmínky příznivé pro harmonický a plný růst dětí, aby mohly žít dobrým životem, který bude hodný Boha a konstruktivní pro svět.
A s tímto přáním se dnes obracím ke všem rodinám a zároveň vzývám Marii, Královnu rodin.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil papež František pozornost k Egyptu, kde bylo při teroristických útocích zabito deset lidí a několik desítek dalších bylo těžce zraněno:

Vyjadřuji svoji blízkost koptským pravoslavným bratřím v Egyptě, kde byly spáchány dva atentáty – na kostel a obchod - na periferii Káhiry. Kéž Pán přijme duše zemřelých, je oporou raněným, příbuzným a celé komunitě, a obrátí srdce násilníků.

Papež František na závěr poděkoval za obdržená přání k novému roku a za modlitby. Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně udělil všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.