Biskupové kritizují francouzské vojenské akce

10.11.2004 

Biskupové z Pobřeží slonoviny kritizují působení francouzských vojsk v zemi. Ve včera zveřejněném prohlášení episkopát této africké země vyjádřil údiv nad reakcí na nešťastný útok na vojenskou bázi, při kterém zahynulo 9 francouzských vojáků. Francouzské oddíly odpověděli zničením letectva, obsazením letišť v Abidžanu a v Yamoussoukro, bombardováním prezidentského paláce a rozmístěním tanků v ulicích Abidžanu. Podle biskupů se tak stalo ve jménu ochrany partikulárních zájmů mezinárodních koncernů. Těžké je také ospravedlnit střelbu na bezbranné děti, mládež a ženy ? píší biskupové. Připomínají, že jejich jedinou vinou byla demonstrace proti počínání francouzské armády v jejich vlasti a za sjednocení země. Při ostřelování demonstrantů přišlo o život 50 obyvatel Pobřeží slonoviny a 600 osob bylo zraněno.

Biskupové vyjadřují soustrast rodinám obětí bez ohledu na národnost. Podle jejich názoru směřuje intervence francouzských sil k destabilizaci země a k novému kolonialismu. Episkopát Pobřeží slonoviny připomíná, že na obou stranách fronty jsou křesťané. Apeluje na Francouze, aby umožnili obyvatelům země svobodně rozhodovat o budoucnosti své vlasti. ?Přispěje to k posílení vztahů s Francií, nejstarší dcerou církve, a naší matkou ve víře? ? napsali biskupové z Pobřeží slonoviny.

Pobřežím slonoviny zmítá společensko-politická krize. Země je rozdělena na jih, loajální prezidentu Laurentovi Gbagbovi, a sever, která je v rukou ozbrojených povstalců. Francie, která na území kdysi měla koloniální vládu, rozmístila v zemi na 5 tisíc vojáků v rámci dvakrát početnějšího mírového kontingentu OSN. Oddíly dohlížejí na dodržování křehkého míru, který přišel po krvavých letech občanské války. V pátek, krátce před náletem na bázi v Bouake, francouzské síly vyjádřily nesouhlas s pokusy vládních vojsk útočit na pozice povstalců. Po zničení letectva došlo na Pobřeží slonoviny, v noci ze soboty na neděli, k eskalaci násilí, namířeného především proti cizincům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.