Římský biskup poděkoval za uplynulý rok Bohu i tvůrcům obecného dobra

31.12.2017 

Poněvadž byla tato neděle zároveň posledním dnem kalendářního roku, slavil v podvečer římský biskup v bazilice sv. Petra jako každý rok nešpory spojené s výstavem Nejsvětější svátosti a zpěvem hymnu Te Deum na poděkování za uplynulý rok. Bohoslužba ve zcela zaplněné bazilice se konala také za účasti představitelů města a kraje Lazio. Papež v závěru své homilie řekl:

Cítím sympatii a vděčnost vůči všem těm, kdo denně drobnými, ale cennými konkrétními gesty přispívají k blahu Říma, snaží co nejlépe plnit svoje povinnosti, v provozu se pohybují uměřeně a rozvážně, respektují veřejná místa a upozorňují na nešvary, jsou pozorní vůči starým či nemohoucím lidem apod. Těmito tisícerými skutky konkrétně vyjadřují lásku k městu. Bez řečí a reklam, avšak stylem denně praktikované občanské vychovanosti. Tiše tak spolupracují na obecném dobru.
Rovněž pociťuji velkou úctu k rodičům, učitelům a všem vychovatelům, kteří se tímtéž stylem snaží formovat děti a mládež k občanskému cítění a etice odpovědnosti a vedou je, aby vnímaly, že jsou součástí svého okolí, ujímaly se ho a zajímaly se o něj.
Tito lidé, ačkoli se neobjevují ve zpravodajstvích, tvoří většinu lidí žijících v Římě. A mezi nimi je nemálo takových, kteří se ocitli v ekonomických těžkostech, ale nelitují se, ani nechovají zášť a výčitky, nýbrž denně se snaží jednat tak, aby trochu přispěli ke zlepšení.
Tímto poděkování Bohu vás také vybízím k uznalosti vůči těmto tvůrcům obecného dobra, kteří mají rádi svoje město nikoli slovy, nýbrž skutky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Bohoslužba vyvrcholila adorací vystavené Nejsvětější svátosti a zpěvem hymnu Te Deum. Potom papež František vyšel před vatikánskou baziliku, kde se pomodlil u betléma vystrojeného tradičně v blízkosti obelisku Svatopetrského náměstí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.