Latinské zpravodajství ve finském rozhlase bude pokračovat

4.1.2018 

Finské radio YLE prodloužilo vysílání latinského zpravodajství. Pětiminutové Nuntii Latini, tedy zprávy v latině, vysílané od roku 1989 měly původně zaznít na vlnách finského rozhlasu v těchto dnech naposled. 3000 dopisů od posluchačů z celého světa, některé napsané literární latinou, však dokázaly program zachránit. Vedení radia YLE nakonec potvrdilo latinské vysílání na další rok.

„Ne umquam desperaveris“, volně přeloženo „nikdy se nevzdávej“, řekl jeden z hlasatelů Reijo Pitkaranta, lektor latiny na Helsinské univerzitě a jeden ze spoluzakladatelů relace. Program si získal mnoho fanoušků mezi studenty latiny, akademiky a milovníky tohoto jazyka po celém světě: od Číny či Vietnam, po Belgii nebo Spojené státy. Jeden z jeho posluchačů zaslal z Thajska do rádia dopis, podepsaný CJ Hinke, ve kterém líčí, jak si zvykl poslouchat latinské zpravodajství na krátkých vlných, v době kdy žil na jednom ztraceném ostrově v Pacifiku. „Začal jsem učit latinu své čtyřleté a šestileté děti. Nuntii Latini daly mým dětem vědomí světoobčanství a toho, že si neseme svoji minulost a svůj původ.“

Přestože latinský program bude vždy doménou nevelkého publika, generální ředitel radia YLE Lauri Kivinen, uvedl, že tato stanice udivuje nadšenou odezvou. „Ve skutečnosti nejde pouze o jazyk,“ poznamenal ředitel s uznáním pro zvláštní povahu Nuntii Latini. „Jde také o perspektivu, kterou zaujímáte k problémům, když je vyjadřujete v latině“ – dodal ředitel finského radia YLE. Ačkoli latina zůstává oficiálním jazykem Vatikánu a papež nedávno chválil studium latiny s tím, že pomáhá navigovat „po cestách života“, nepatří mezi 39 jazyků, v nichž připravuje pořady Vatikánský rozhlas. Pouze německá sekce z vlastní iniciativy vysílá zhruba dvakrát do měsíce dvě vybrané zprávy v latinského překladu P. Gera Weishaupta (od dubna roku 2004).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.