Hledat Ježíše jako mudrci

6.1.2018 

Anděl Páně na slavnost Zjevení Páně

Dnes na svátek Zjevení Páně nám evangelium (srov. Mt 2,1-12) překládá tři různé postoje, s nimiž byl přijat Ježíšův příchod a Jeho zjevení: starostlivé pátrání, lhostejnost a strach.

Mudrci neváhají vydat se na cestu, aby hledali Mesiáše. Když dospěli do Jeruzaléma ptají se: „Kde je ten narozený židovský král? Uviděli jsme jeho hvězdu na východě, a proto jsme se mu přišli poklonit.“ Podnikli dlouhou cestu a nyní se starostlivě snaží dozvědět, kde by mohl být právě narozený král. V Jeruzalémě se obrátí na krále Heroda, který požádá velekněze a učitele Zákona, aby zjistili na jakém místě se má narodit Mesiáš.

V protikladu k tomuto starostlivému pátrání mudrců stojí lhostejnost velekněží a učitelů Zákona. Ti sice znají Písma a jsou schopni dát správnou odpověď o místě narození. „V Betlémě v Judsku, neboť tak je psáno u proroka“ (v. 5), avšak nenamáhají se jít Mesiáše hledat. Betlém je od nich pár kilometrů, ale oni se ani nehnout.

Ještě horší je postoj Herodův: má strach, že by jej toto Dítě mohlo připravit o moc. Povolá si mudrce, nechá si vyprávět, kdy se jim objevila hvězda a pošle je do Betléma se slovy: „Jděte a důkladně se na to dítě vyptejte. Až ho najdete, oznamte mi to, abych se mu i já přišel poklonit.“ (v. 7-8). Herodes však ve skutečnosti nechce vědět, kde je dítě proto, aby se mu přišel poklonit, ale proto, aby se ho zbavil, protože ho považoval za svého rivala.

Tyto tři postoje – starostlivé pátrání, lhostejnost a strach – nacházíme v evangeliu. A také my se musíme rozhodnout, který z nich zaujmeme.

Sobectví může vést k tomu, že budeme vnímat Ježíšův příchod do svého života jako ohrožení. Tehdy se snažíme potlačit nebo umlčet Ježíšovo poselství. Když sledujeme lidské ambice, pohodlné vyhlídky a sklony ke zlému, vnímáme Ježíše jako překážku.

Na druhé straně je všudypřítomné pokušení k lhostejnosti. Ačkoli víme, že Ježíš je Spasitel, dáváme přednost životu, jako kdyby tomu tak nebylo. Místo jednání ve shodě s vlastní křesťanskou vírou, následujeme světské principy, které vedou k uspokojování sklonů k panovačnosti, žízni po moci a po bohatství.

Naším povoláním však je následovat příklad mudrců: být starostliví v pátrání, odhodlaní přijmout námahu, abychom se ve svém životě setkali s Ježíšem. Vyhledat ho, abychom se mu poklonili, abychom uznali, že On je náš Pán, Ten, který ukazuje pravou cestu, po níž se máme ubírat. Pokud máme tento postoj, Ježíš nás skutečně zachraňuje a my můžeme žít krásný život, můžeme růst ve víře, v naději a lásce k Bohu i k našim bratřím.

Vzývejme o přímluvu Nejsvětější Pannu Marii, hvězdu lidstva putujícího v čase. Kéž na její mateřskou přímluvu může každý člověk dospět ke Kristu, Světlu pravdy, a svět kéž může postupovat po cestě spravedlnosti a míru.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.