Křesťanská modlitba je odvážná a vychází z víry

12.1.2018 

Víra v Ježíše Krista a odvaha překonávat obtíže po vzoru světců – těmito rysy se vyznačuje křesťanská modlitba, kázal dnes Petrův nástupce při ranní eucharistii v Domě sv. Marty. Vyšel přitom z příběhu uzdravení, který podává dnešní evangelium (Mk 2,1-12). Jaká je modlitba lidí, kterým se od Pána podaří obdržet, oč žádají?, ptal se papež. Včerejší i dnešní Markovo evangelium vypráví o dvou uzdraveních – malomocného a ochrnutého člověka. Oba se modlí za své uzdravení a oba tak činí s vírou. Malomocný dokonce Ježíše odvážně vyzývá: “Chceš-li, můžeš mě očistit.”, připomenul Svatý otec. A Pán vzápětí odpovídá: “Chci.” Jak učí evangelium, “všechno je možné tomu, kdo věří”.

”Vždy, když přistupujeme k Pánu, abychom ho o něco požádali, máme vycházet z víry a konat to s vírou: «Věřím, že mne můžeš vyléčit, věřím, že to můžeš učinit». Je třeba mít odvahu a provokovat Boha, jako onen malomocný ze včerejšího čtení a dnešní ochrnutý. Věřit v modlitbě.”

Evangelium nás tedy přivádí k zamyšlení nad naší modlitbou. Nemáme netečně papouškovat své prosby, spíše Pána prosit, aby “pomohl naší slabé víře”, když se vyskytnou nesnáze, doporučoval papež. V evangeliu se totiž objevuje mnoho epizod, ve kterých je pro potřebné lidi jen velmi obtížné přiblížit se k Pánu, což by nám mělo jít příkladem. Ochrnutého v dnešním Markově evangeliu dokonce spustili odkrytým střešním otvorem, aby se na svém lehátku dostal před Pána, který káže početnému zástupu. Máme-li vůli nalézt řešení, přenášíme se přes těžkosti, zdůraznil papež.

”Odvaha k zápasu, abych se dostal k Pánu. Na počátku pak odvaha k víře: «Chceš-li, můžeš mne uzdravit. Jestliže to chceš, věřím tomu». A odvaha předstoupit před Pána, když nastanou potíže. Ona odvaha…Mnohokrát to vyžaduje trpělivost a umění dočkat času, ale nepovolit, nýbrž ubírat se stále dál. Někdy ale s vírou předstoupím před Pána a řeknu mu: «Jestli chceš, můžeš mi dát tuto milost», ale potom, když za tři dny milost neobdržím, začnu myslet na něco jiného a zapomenu…”

Svatá Monika, Augustinova matka, se hodně namodlila a naplakala za synovo obrácení – a podařilo se jí ho dosáhnout. Papež vyjmenoval také další světce, kteří ve své víře prokázali velikou odvahu. Odvahu vyzývavě se postavit Pánu a vsadit vše do hry, i když člověk ihned nezíská, oč prosí. V modlitbě totiž jde o velkou sázku – a pokud není modlitba odvážná, není křesťanská.

”Křesťanská modlitba se rodí z víry v Ježíše a v téže víře překonává těžkosti. Pomůže nám jedna věta, kterou dnes můžeme nosit v srdci. Mluví o našem otci Abrahámovi, kterému bylo přislíbeno dědictví, tedy syn ve věku sta let. Apoštol Pavel o něm říká: Uvěřil, a proto mu to bylo uznáno za spravedlnost. Pán nás pobízí: Proste a dostanete. Odnesme si také toto slovo a důvěřujme, ale vždy mějme víru a vložme se do hry. Toto je odvaha křesťanské modlitby. Není-li modlitba odvážná, není křesťanská.”

Zakončil papež František dnešní ranní homilii v Domě svaté Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.