Novoroční pozdrav velvyslance ČR v sídle Maltézských rytířů na Aventinu

12.1.2018 

Legitimní nespokojenost s uplynulým rokem a přesvědčení, že uskutečnitelnost nadějí do budoucna je v lidských rukou – byla červenou nití novoročního projevu Pavla Vošalíka, doyena diplomatického sboru akreditovaného při Suverénním řádu maltézských rytířů (9. ledna 2018). Český diplomat, zastávající zároveň funkci velvyslance ČR při Svatém stolci a při Republice San Marino, již počtvrté vystoupil jménem diplomatického sboru při novoroční výměně pozdravů v římském velkopřevorství maltézského řádu na Aventinu. Ve své promluvě poukázal na příznaky epochálních změn, které se ohlašují:
„Nekonečný proud těch, kdo opouštějí své domovy kvůli ozbrojeným konfliktům, klimatickým změnám či neúnosné a beznadějné chudobě, v naději, že najdou nové místo k životu kdesi za horizontem, postupně ztrácí charakter jednorázové krize. Stojíme před chronickými problémy lidstva. Jsme svědky měnícího se světa. Jsme svědky změn, na něž – jak se zdá – nejsme zcela připraveni.“

Velvyslanec Vošalík připomněl varování papeže Františka před ohroženími dnešního světa i jeho „neúnavné úsilí o dialog coby klíčový pojem podporující mír; o toleranci jako odpověď na fundamentalismus, o lidství a slitování proti nerovnosti a exkluzi“. Navzdory deprimujícím údajům o čtvrt milionu dětí trpících v ozbrojených konfliktech, nových formách otrokářství nebo válkách od Blízkého Východu či východní Ukrajiny po Demokratickou republiku Kongo, které jsou „legitimním zdrojem nespokojenosti s minulostí“, vyzval Pavel Vošalík na prahu nového roku k pohledu směrem, jenž přináší naději. Připomněl velvyslancům, že humanitární pracovníci vládních i nevládních organizací často s nasazením života přinášejí pomoc trpícím. Jak dokládají čísla, role Maltézského řádu je nezanedbatelná:
13 500 členů, 80 000 dobrovolníků a více než 40 000 zaměstnanců se angažuje na projektech jako jsou mobilní kliniky v Sýrii, pomoc v uprchlických táborech v Libanonu a v Iráku, ve školství v Jižním Súdánu a v mnoha dalších oblastech, včetně pomoci marginalizovaným lidem v evropských zemích. Na závěr český diplomat popřál vedení řádu úspěchy v nedávno započaté reformě, „aby zajistila další rozkvět a úspěšný rozvoj práce budované přes devět století předchozími generacemi členů Maltézského řádu“.

Fra´Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, který od loňského roku stojí v čele Suverénního vojenského hospitálního řádu sv. Jana Jeruzalémského na Rhodu a Maltě jako jeho dočasný místodržitel velmistra, ocenil ve svém projevu působení Pavla Vošalíka ve funkci doyena diplomatického sboru a připomněl červnovou Konferenci o dětských obětech ozbrojených konfliktů, jež probíhala právě pod patronátem českého velvyslance. „Drahý pane velvyslanče, vaše vytrvalá oddanost společným ideálům a vaše osobní lidskost nám budou chybět,“ dodal na rozloučenou. Velvyslanec Pavel Vošalík končí letos svou diplomatickou misi v Římě po téměř desetiletém působení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.