Jedině osobní setkání s Ježíšem umožňuje zrod víry

14.1.2018 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Stejně jako o slavnostech Zjevení a Křtu Páně přibližuje dnešní evangelium (srov. Jan 1,35-42) vyjevení Pána, kterého tentokrát ukazuje Jan Křtitel svým učedníkům slovy »Hle, beránek Boží« (v. 36), čímž vybízí k Jeho následování. A tak je tomu i s námi. Toho, o kterém jsme rozjímali během vánočních tajemství, jsme nyní povoláni následovat v každodenním životě. Dnešní evangelium nás tedy dokonale uvádí do řádné liturgické doby, která oživuje a ověřuje putování víry v našem každodenním životě dynamikou pohybu mezi zjevením a následováním, vyjevením a povoláním.

Dnešní evangelium podává podstatné charakteristiky této trasy víry. Existuje jakási trasa víry a tato trasa je pro učedníky všech dob, tedy i té naší, vytyčena otázkou, kterou se obrací Ježíš na ony dva učedníky, kteří Jej následují z podnětu Jana Křtitele: »Co byste chtěli?« (Jan 20,15). Každý z nás jakožto člověk hledá. Hledá štěstí, lásku, dobrý a plný život. Bůh Otec nám toto všechno daroval ve svém Synu Ježíši.

V tomto hledání má zásadní roli pravý svědek, člověk, jenž se jako první vydal na cestu a setkal se s Pánem. V Janově evangeliu je tímto svědkem Jan Křtitel. Proto může učedníky nasměrovat k Ježíši, který je vtáhne do nové zkušenosti slovy: »Pojďte a uvidíte!« (v.39). Krása tohoto setkání se pro ně stane nezapomenutelným až do té míry, že evangelista zaznamenává dokonce hodinu, kdy k němu došlo: »Bylo kolem čtyř hodin odpoledne« (tamt.). Jedině osobní setkání s Ježíšem umožňuje zrod víry a učednictví. Můžeme učinit spoustu zkušeností, mnohé věci uskutečnit a navázat vztahy s mnoha lidmi, avšak jedině setkání s Ježíšem v hodinu, kterou zná Bůh, může dát plný smysl našemu životu a plody našim plánům a iniciativám.

Nestačí vytvářet si o Bohu obrázek z doslechu, je třeba hledat božského Mistra a jít tam, kde bydlí. Otázka, kterou oba učedníci kladou Ježíšovi: »Kde bydlíš?« (v. 38), má silný duchovní význam a vyjadřuje touhu znát, kde Mistr přebývá, aby mohli být s Ním. Život víry spočívá v touze být s Pánem a tedy v neustálém hledání místa, kde bydlí. To znamená, že jsme povoláni překonat zvykovou a samozřejmou religiozitu a oživovat setkání s Ježíšem modlitbou, rozjímáním o Božím Slovu a přistupováním ke svátostem, abychom s Ním přebývali a s Jeho pomocí a milostí přinášeli užitek.

Hledat Ježíše, setkat se s Ježíšem a následovat Ježíše – to je ta pouť. Hledat Ježíše, setkat se s Ježíšem a následovat Ježíše.
Panna Maria ať je nám oporou v tomto předsevzetí následovat Ježíše, jít za Ním, být tam, kde přebývá, naslouchat Jeho Slovu života a přilnout k Němu, který snímá hřích světa, abychom v Něm znovu nalezli naději a duchovní rozlet.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.