Irští biskupové proti referendu o potratu

31.1.2018 

„Jestliže společnost přijme tvrzení, že jedna lidská bytost má právo ukončit život druhé, pak není již možné dovolávat se práva na život jako základního lidského práva pro nikoho.“ Irský biskup Kevin Dorad, stojící v čele skupiny pro bioetiku v rámci biskupské komise tohoto episkopátu se ve svém pastoračním listu z minulé neděle vrací k tématu potratu. Den nato irská vláda dala zelenou k referendu o uvolnění přísných potratových zákonů. Premiér Leo Varadkar ohlásil, že k němu dojde na konci května nebo na začátku června. Přesné datum bude zveřejněno po diskusi v parlamentu.

„Přitakáme-li k potratu z jakéhokoli důvodu, budou stejné argumenty použity také k ospravedlnění ukončení života starých, křehkých či významněji postižených lidí. Pokud tuto hranici překročíme, návrat zpět nebude snadný,“ píše irský biskup. Jak dále mons. Doran vysvětluje, důsledky případného odstranění dodatku pro vita (čl. 40.3.3) irské ústavy budou závažné, protože eliminuje z konstituce „odkaz k právu na život“ matky a dítěte, aniž by jej čímkoli nahradilo. „Bude to jako „bianko šek“ v rukou vlády, který dovolí v budoucnu zavést jakákoliv pravidla pro interrupce.

Biskup povzbuzuje k soucitu, pravdivosti, modlitbě a především k podpoře žen a dodává, že ať už se s ústavou stane cokoli, církev zkoumá cesty, jak „nabídnout další podporu ženám, aby se mohly rozhodovat pro život nejen kvůli dítěti, ale také kvůli sobě samým“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.