Papež: Lichva je těžký hřích

3.2.2018 

Papež dnes přijal na audienci vedení italského Národního sdružení asociací a nadací bojujících proti lichvě (Consulta Nazionale Antiusura Onlus). Není to poprvé, co papež věnuje pozornost této sociální metle. Zmíněné občanské sdružení, které pomáhá konkrétním osobám dostat se z područí lichvy praktikované různými ekonomickými subjekty i jednotlivci, přijal poprvé před čtyřmi roky (29. ledna 2014). Před dvěma roky na generální audienci během Svatého roku milosrdenství (10. února 2016) Petrův nástupce zopakoval biblické odsouzení „úroku“ a „nasčítaného úroku“ ze starozákonní knihy Levitikus (25, 35-37).
Na dnešní audienci papež poděkoval třem stovkám vedení Národního sdružení bojujícího proti lichvě za záchranu, kterou poskytlo 25 tisícům rodin, kterým zjednalo spravedlnost, aby nepřišly o dům nebo o živnost.

Lichva pokořuje a zabíjí. Lichva je starodávné a bohužel stále skryté zlo, které škrtí své oběti jako had. Je zapotřebí mu předcházet a vyprošťovat lidi z patologického zadlužování kvůli přežití či udržení podniku. Lze jí předcházet výchovou ke střídmému životu, který umí rozlišovat mezi tím, co je přepych, a co nezbytnost, a nezadlužuje se kvůli věcem, bez nichž se lze obejít. Je důležité obnovit ctnost chudoby a oběti: chudoby proto, abychom se nestali otroky věcí, a oběti proto, že v životě nelze mít všechno.

Lichva – konstatoval dále papež – je těžký hřích: zabíjí život, deptá důstojnost lidí, je nositelkou korupce a překážkou obecného dobra. Oslabuje sociální a ekonomické základy země. S tolika chudými, tolika zadluženými rodinami, tolika oběťmi těžkých přestupků a tolika zkorumpovanými nemůže žádná země naplánovat ekonomické oživení a tím méně cítit se v bezpečí.

Vybízím vás rovněž, abyste vedli dialog se zodpovědnými představiteli ekonomie a finančnictví na podporu iniciativ, které budou lichvě předcházet. Není na mně uvádět konkrétní připady. Vy je dobře znáte. Je třeba mít na zřeteli vždycky konkrétní tváře a stavět člověka a rodinu do středu pozornosti nikoli slovy, nýbrž skutky.

Papež František vybídnul členy Národního sdružení asociací a nadací proti lichvě, aby si udělali pouť ke svému patronovi svatému celníkovi Matoušovi, na něhož Ježíš pohlédl s láskou a vyvolil za apoštola.

Při této pěkné pouti do římského kostela sv. Ludvíka ke Caravaggiově obrazu Povolání svatého Matouše můžete spatřit duši člověka lnoucího k penězům a lichvě. Matouš se tam vztahuje k penězům takovým gestem [naznačil papež pantomimicky] jako by to byly jeho děti. Pán ať inspiruje a podpoří veřejné představitele, aby lidé a rodiny mohli mít ze zákonů stejný prospěch jako každý jiný ekonomický subjekt, ať inspiruje a podpoří zodpovědné činitele bankovního systému, aby bděli nad etickou úrovní aktivit peněžních institucí. Stojí za zmínku, že mnohé banky vznikly a rozmohly se právě s cílem vyprostit chudé z lichvy bez záručnými a bezúročnými půjčkami.

Řekl Svatý otec na setkání s italským občanským sdružením bojujícím proti lichvě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.