Papež vyhlásil na 23. února Den modlitby a půstu za mír

4.2.2018 

Na Svatopetrském náměstí se sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli nedělní promluvu Petrova nástupce, který ji zahájil slovy:

Evangelium této neděle (Mk 1,21-39) pokračuje v popisu Ježíšova dne v Kafarnaum. Byla to sobota, pro židy sváteční den. Tentokrát poukazuje evangelista Marek na vztah mezi Ježíšovou divotvornou činností a probouzením víry u lidí, s nimiž se setkává. Pán chce totiž uzdravováním nemocných všeho typu vzbudit jako odpověď víru.
Ježíšův den v Kafarnaum začíná uzdravením Petrovy tchýně a končí scénou, kdy se lidé z celého města shromažďují u dveří, kde bydlel, a přinášejí všechny nemocné. Zástup poznamenaný fyzickým utrpením a duchovní bídou, je takříkajíc „životním prostředím“, kde Ježíš plní svoje poslání, tvořené uzdravujícími a útěšnými slovy i skutky. Ježíš nepřinesl spásu do laboratoře, nekáže laboratorně, odtržen od lidí, nýbrž je mezi lidmi, uprostřed lidu! Pomyslete, že většina Ježíšova veřejného života probíhala na ulici, mezi lidmi, kde hlásal evangelium a hojil fyzické i duchovní rány. Lidstvo – onen zástup, o kterém často mluví evangelium - je brázděno utrpením, námahami a problémy, a tomuto ubohému lidstvu je určeno mocné, osvobozující a obnovné Ježíšovo počínání.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Po hlavní promluvě pak Petrův nástupce upozornil na beatifikaci, která se konala v sobotu 3. února na severu Itálie:

Včera byl ve Vigevano blahořečen mladík Teresio Olivelli, zabitý pro svoji křesťanskou víru v roce 1945 v Hersbruckém lágru. Vydal svědectví Kristu láskou k těm nejslabším a zařadil se k dlouhému zástupu mučedníků minulého století. Jeho heroická oběť ať je setbou naděje a bratrství zejména pro mládež.

Potom římský biskup připomněl, že v Itálii na dnešek připadá Den pro život vyhlášený Italskou biskupskou konferencí:

Dnes je v Itálii Den pro život, jehož téma zní: »Evangelium života, radost světa«. Připojuji se k poselství biskupů a vyjadřuji své uznání a povzbuzení různým církevním institucím, které mnoha způsoby prosazují a podporují život, zejména Hnutí pro život, jehož - zde přítomné - exponenty zdravím. Není jich mnoho. A to mi dělá starost. Není mnoho těch, kdo zápasí za život ve světě, kde se denně vyrábějí další zbraně a denně tvoří se další zákony namířené proti životu, denně se šíří skartační kultura, která zahazuje, co nepotřebuje a co ji obtěžuje. Modleme se prosím, aby měl náš lid silnější vědomí obrany života v těchto chvílích destrukce a skartace lidstva.

Svatý otec pak vyjádřil blízkost obyvatelům Madagaskaru, postižených cyklónem, který způsobil mnoha lidem smrt a zranění, jakož i značné škody.
Na všechny se potom obrátil s následujícím oznámením:

Vzhledem k trvajícím tragickým konfliktům v různých částech světa vybízím všechny věřící k účasti na zvláštním Dnu modlitby a půstu za mír v pátek 23. února prvního postního týdne. Obětujeme jej zejména za obyvatelstvo Demokratické republiky Kongo a Jižního Súdánu. Stejně jako jindy při podobných příležitostech zvu také bratry a sestry, nekatolíky a nekřesťany, aby se přidali k této iniciativě způsobem, který budou považovat za vhodný, a tedy všichni společně. Náš nebeský otec stále naslouchá svým dětem, které k němu volají v úzkostech a bolestech, »uzdravuje ty, jimž puká srdce, a jejich rány obvazuje« (Žl 147,3). Vyslovuji tuto důraznou výzvu, abychom také my uslyšeli tento křik a každý si položil ve svém svědomí před Bohem otázku: »Co mohu učinit pro mír?«. Zajisté se můžeme modlit, ale nejenom to. Každý může konkrétně odmítat násilí, nakolik to na něm nebo na ní závisí. Vítězství dosažené násilím je totiž falešné, avšak práce pro mír prospívá všem!

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.