Hold knězi zavražděnému mafií

6.2.2018 

Vatikán. Don Pino Puglisi obklopený dětmi v palermské čtvrti Brancaccio se svým kostelem v pozadí – tímto obrazem uctila nová edice vatikánského filatelistického úřadu italského kněze zavražděného před 25 lety mafií. K násilné smrti došlo 15. září 1993 v den 56. narozenin dona Puglisiho toho kněze, který obětoval život boji proti organizovanému zločinu. Byl proto uznán za mučedníka víry a blahořečen v roce 2013.

„Vatikánská známka je holdem vzdaným tomuto gentelmenovi a světci. Puglisiho svědectví je stále živé, promlouvá, učí životu a především je orientačním bodem pro kněze působící na Jihu, kteří bojují proti mafii“ – říká mons. Vincenzo Bertolone, postulátor beatifikačního procesu a biskup Catanzara-Squillace.

Jak dále připomíná, čtyři měsíce před vraždou dona Puglisiho, se datuje jedno z nejsilnějších veřejných vystoupení Jana Pavla II. 9. května 1993 při návštěvě na Sicílii v Údolí chrámů (Valle dei templi) tento papež doslova křičel, když vybízel mafii k obrácení a připomínal, že neunikne Božímu soudu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.