Petrův nástupce: Zastav šíření sterilních emocí plynoucích ze sebelítosti

14.2.2018 

Vatikán. V podvečer římský biskup František podle starobylé tradice sloužil liturgii Popeleční středy v bazilice sv. Sabiny, kde jako všichni, kdo se dnes účastnili liturgie, přijal znamení popelce. Udělil mu jej slovenský kardinál Jozef Tomko, jehož je tato bazilika na Aventinu titulární chrámem. Bohuslužba, která zahajuje v římské církvi postní dobu, začala v 16:30 procesím z nedaleké baziliky sv. Anselma, jež patří benediktinům, do zmíněné antické baziliky sv. Sabiny, kde působí dominikáni.

Petrův nástupce v úvodu svého rozjímavého kázání řekl, že postní doba je „příhodným časem k doladění disonantních akordů křesťanského života“ a proto je třeba věnovat pozornost všemu, co věřící srdce ochlazuje a narušuje.

Četná jsou pokušení, kterým jsme vystaveni. Každému z nás jsou známy těžkosti, s nimiž se musí potýkat. A je smutné konstatovat, že tváří v tvář vezdejšímu dění se zvedají hlasy, které používají bolest a nejistotu k rozsévání nedůvěry. Plodem víry je láska, jak ráda opakovala Matka Tereza z Kalkaty, a plodem nedůvěry zase apatie a rezignace. Nedůvěra, apatie a rezignace jsou démoni, kteří rozleptávají a ochromují duši věřícího lidu.

     Postní doba je příhodným časem k tomu, abychom tato i jiná pokušení demaskovali a umožnili svému srdci tepat v souladu s tím Ježíšovým. Celou dnešní liturgií prostupuje tento pocit, a mohli bychom říci, že se ozývá ve třech slovech, která nám jsou nabízena, aby pomohla věřícímu srdci se zahřát: zastav, pohlédni a vrať se.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.