Papež: Církev není klec na Ducha svatého

23.2.2018 

Ariccia. Dopolední meditací se skončila duchovní obnova Petrova nástupce a jeho spolupracovníků z římské kurie. Jak je na závěr zvykem, oslovil papež exercitátora, kterým byl letos portugalský kněz José Tolentina de Mendonça, aby mu poděkoval za vedení duchovních cvičení:

Chtěl bych Vám otče poděkovat jménem všech za Vaše doprovázení v těchto dnech, které nekončí a pokračují dnešním Dnem postu a modlitby za Jižní Súdán a Kongo, a také za Sýrii. Děkuji za Vaše slova o církvi a za to, že jste nám umožnil cítit církev, toto malé stádce, a také za varování, abychom mu nepůsobili zakrnění svým byrokratickým zesvětšťováním.
Děkuji, že jste nám připomněl, že církev není klec na Ducha svatého a že Duch vylétá také ven a působí také navenek. Citacemi a svými slovy jste nám ukázal, jak je činný u nevěřících, »pohanů« a lidí jiného náboženského vyznání. Duch Boží je univerzální, pro všechny. I dnes existují Korneliové, setníci, dozorci Petrova vězení, kteří v nitru hledají a také umějí rozpoznat, když někdo volá.
Děkujeme za toto volání k otevřenosti, která nemá strach a není rigidní, abychom byli poddajní  Duchu, nikoli mumifikovaní ve svých strukturách, které nás uzavírají.
A modlete se dál za nás. Vždyť, jak říkala matka představená sestrám: jsme lidé [dosl. uomini = muži – pozn. překl.], všichni jsme hříšníci. Bůh Vám žehnej!“

Poděkoval s úsměvem papež František po poslední meditaci letošní duchovní obnovy římského biskupa a jeho kuriálních spolupracovníků v rekolekčním domě Aricci. Její účastníci se pak vrátili zpět do Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.