Papež na návštěvě v nápravném zařízení

2.3.2018 

Vatikán. Na návštěvu věznice vyhrazené ženám s nezletilými dětmi se dnes vydal papež František v rámci „Pátků milosrdenství“. Petrův nástupce při nich pokračuje v náštěvách nejrůznějších sociálních skupin žijícíh na okraji společnosti.

Dnes v podvečer se vydal v doprovodu arcibiskupa Fisichelly, který stojí v čele Papežské rady pro novou evangelizaci, do římské čtrvrti EUR, kde v tzv. „Lédině domě“ (Casa di Leda) kdysi zkonfiskovaném kriminálním organizacím, žijí vězeňkyně se svými dětmi. V zařízení spravovaném sociální kooperativou „Cecilia Onlus“ odpykává tresty za méně závažnou trestnou činnost pět matek ve věku od 25 do 30 let, tři Romky, jedna Egypťanka a jedna Italka, každá se svým dítětem. Na provozu domu se podílejí kromě nevládních organizací a dobrovolníků také další trestanci, kteří nahrazují své tresty obecně prospěšnou prací.

Papež František krátce pohovořil s trestaňkyněmi a přijal jejich pozvání na odpolední svačinu, během níž vyslechl slova vděčnosti za to, že - navzdory složitosti situace- mohou díky tomuto domu pečovat o své děti a zároveň navštěvovat kurzy profesiolnální formace, které jim v budoucnosti usnadní návrat do života společnosti.

„Casa di Leda“ je první strukturou tohoto druhu v Itálii. Ředitel projektu, dr. Lillo di Mauro, představil papeži kroky, které vedlyk ke zřízení tohoto domu, a jeho význam – nejen jako resocializační struktury, ale také coby místa původně spojeného s kriminalitou a nyní sloužícímu k boji proti ní.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.