Papež: Nedělat tržnici z vlastní duše

4.3.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo necelých 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium ze třetí neděli postní ( Jan 2,13-25) o Ježíšově prorockém gestu v jeruzalémském chrámu, odkud vyhnal prodavače a penězoměnce. V závěru svojí promluvy řekl:

Ježíšovo vystoupení podané dnešním evangeliem nás vybízí, abychom svůj život prožívali nikoli hledáním svých výhod a zájmů, nýbrž oslavením Boha, který je láska. Jsme povoláni mít stále na paměti silná Ježíšova slova: »Nedělejte z domu mého Otce tržnici!« (v.16). Je velice nepěkné, když církev sklouzne do tohoto postavení a dělá tržnici z Božího domu. Tato slova nám pomáhají čelit nebezpečí dělat tržnici také ze své duše, která je Božím příbytkem, a žít neustálým vyhledávání svého užitku a nikoli štědrou a solidární láskou. Toto Ježíšovo učení je stále aktuální, nejenom pro církevní společenství, ale také pro jednotlivce, pro občanská společenství a celou společnost. Běžně se totiž vyskytuje pokušení využít dobré, popřípadě povinné jednání k rozvíjení soukromých, ne-li přímo nedovolených zájmů. Je to vážné nebezpečí, zejména v účelovém používání samotného Boha a bohoslužby anebo služby člověku, Jeho obrazu. Proto Ježíš použil tyto „silné způsoby“, aby nás vyburcoval před touto smrtelnou hrozbou.

            Kéž nás Panna Maria podporuje ve snaze činit z postní doby dobrou příležitost k uznání Boha za jediného Pána svého života a odejme z našeho srdce a našich skutků každou formu modloslužby.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před ANGELUS je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.