Oddělení občanské a náboženské sféry oběma prospívá

15.11.2004 

Katolická církev je nablízku iráckému národu, který prochází obtížným procesem transformace z totalitního režimu k demokratickému státu. To řekl Jan Pavel II. v projevu k novému iráckému velvyslanci u Svatého Stolce. Albert Edward Ismail Yelda předal ve Vatikánu své pověřovací listiny.

Svatý otec připomněl, že Irák je nazýván ?kolébkou civilizace?. Od počátku na jeho území žili také křesťané. Byl příkladem harmonického soužití různých náboženství. Jan Pavel II. dále položil důraz na přípravu blížících se voleb, které jsou důležitou etapou na cestě k demokracii a míru. Aby mohla být zajištěna důstojnost každé lidské osoby je nezbytné, aby integrální složkou vlády byly zákony střežící společné dobro. Jejich součástí je také oddělení občanské a náboženské sféry, které oběma umožňuje zajišťuje efektivní naplňování vlastní odpovědnosti, ve vzájemné úctě a svobodě svědomí. ?Věřím ? dodává Svatý otec - že irácký národ bude pokračovat ve své dlouhé tradice tolerance, uznávat vždy právo na svobodné vyznávání víry a náboženské vzdělání.?

Zásadní etapou přechodu od totalitního režimu k demokracii jsou volby. Důležité je, aby vláda dohlédla na jejich transparentnost a zajistila všem voličům stejnou možnost účasti na tomto demokratickém právu.

V závěru Svatý otec vyjmenoval obtíže, kterým Irák v současnosti čelí. Vedle násilí uvedl chudobu a nezaměstnanost. Vyzval k řešení konfliktů formou dialogu a vyjednávání. Úkolem státu je také ? za pomoci mezinárodní komunity ? šířit vzájemné pochopení a toleranci mezi etnickými a náboženskými skupinami. Právě tudy vede cesta ke spravedlnosti, míru i k ekonomické prosperitě. ? zdůraznil Jan Pavel II. v projevu k novému iráckému velvyslanci u Svatého Stolce.

Pan Albert Edward Ismail Yelda, který dnes oficiálně nastoupil diplomatickou misi u Svatého Stolce, má 45 let. Vystudoval antickou východní filologii a specializační kurz mezinárodního práva. V letech 1987 až 2003 pracoval jako právní poradce a zabýval se projekty na pomoc iráckých emigrantů v Londýně. Mluví arabsky, anglicky, asyrsky, aramejsky a hebrejsky. Je ženatý a má čtyři děti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.