Zákon o eutanázii deformuje představu lidství

6.3.2018 

Kanada. Uplatňování eutanázie silně ovlivňuje mentalitu Kanaďanů. Utvrzuje je v přesvědčení, že člověk má hodnotu pouze tehdy, je-li plný sil a všechno se mu daří – upozorňuje kardinál Thomas Collins. Poukazuje také na to, že projevem této nové mentality je mimo jiné velké množství sebevražd mezi mladými lidmi. Učí se totiž od kanadské vlády, že život, který nemá smysl, je prostě třeba ukončit. Hovoří kardinál Collins:

„Problém spočívá v tom, že se skutečnost skrývá za falešnou a dobře znějící terminologii. Ti lidé jsou přece zabíjeni, není to tak, že by se jim dovolovalo umřít. Přívrženci eutanázie si to uvědomují. Projevilo se to právě během sporu o terminologii. Dokonce i slovo eutanázie jim připadalo příliš brutální. Proto mluví o lékařské pomoci v umírání. Když umírala moje sestra, tak skutečně využívala lékařské pomoci v umírání. Byla to paliativní péče, utišující její bolest. V tom, co nabízí kanadská vláda, nejde o pomoc, o péči, nýbrž o úkol zařídit smrt. A tím vše končí. Nežiješ. V tom spočívá eutanázie. V době, kdy zejména mladí lidé tak často páchají sebevraždu, protože ztratili veškerou naději, naše vláda a všichni ti, kdo se chlubí svým soucitem a milosrdenstvím, říkají: pokud cítíš, že tvůj život nemá smysl, tak s ním prostě skoncuj. Tak tomu ale být nesmí, není to dobré pro naši společnost!“  - řekl Vatikánskému rádiu torontský arcibiskup.

Podle kardinála Collinse se děje to, co předpovídal Jan Pavel II. Nastupuje civilizace smrti. V tomto kontextu však je velmi významné svědectví, které polský papež vydal v posledních měsících svého života. „Jeho tělo bylo krajně vyčerpané, a přece velikost tohoto člověka byla všem zřejmá,“ vzpomíná kardinál Collins. Dodává zároveň, že místní církev nezůstává v této nové situaci nečinná. Podílí se na rozvoji paliativní péče a ve farnostech se snaží oslovovat všechny, kdo o hodnotě svého života pochybují. Chceme jim pomáhat, aby objevili vlastní důstojnost, řekl kanadský kardinál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.