Referendum o potratech aktivuje mladé lidi na obranu života

8.3.2018 

 Irsko. Osmý dodatek k ústavě je jediným základem pro ochranu života nenarozených v irském právu  - sdělil včera tamní nejvyšší soud v odpovědi na dotaz irské vlády, která připravuje referendum o jeho zrušení. Osmý dodatek totiž zakotvuje ochranu života nenarozených na stejné úrovni jako života matky. V praxi to znamená, že je potrat zakázán. V případě, kdy je ve hře život matky, je nicméně přípustné užívat terapie, které mohou ohrozit zdraví nenarozeného dítěte.

Výrok nejvyššího soudu, přestože byl vydán na žádost propotratových kruhů, mobilizuje rovněž obránce života. Ukazuje totiž, že případná změna ústavy dovolí jakoukoli sebebrutálnější formu potratu. Hovoří biskup Leo O´Reilly z diecéze Kilmore:

 „Jsme vděční za výrok soudu. Byl vydán z inciativy vlády, která má jasně definované cíle. Chce si být jista, že pokud dojde ke zrušení dodatku, budou odstraněny veškeré překážky k zavedení potratů. Soud to potvrdil a my s tím musíme samozřejmě počítat. Nyní je zcela zřejmé, že 8. dodatek ústavy je jedinou oporou pro práva nenarozeného dítěte. Tím spíše musí být zachovány a neodstraňovány,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup O´Reilly.

Referendum o interrupcích proběhne ještě před letními prázdninami. Ultraliberální vláda se totiž obává, že srpnová návštěva papeže Františka v Irsku a Světové setkání rodin v Dublinu by mohly hlasování ovlivnit. Za pozitivní prvek nynější debaty považuje biskup O´Reilly aktivizaci mladých lidí. Hnutí na obranu života je dnes daleko více mládežnické než před 35 lety, kdy byla právní ochrana nenarozených zakotvena v ústavě, uvedl ordinář kilmorské diecéze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.