Zemřel kardinál O´Brian

19.3.2018 

Vatikán. Ve věku 80 let dnes ráno zemřel skotský kardinál Keith O´Brien, s jehož jménem jsou spojeny stinné kapitoly nejnovějších dějin církve. Jako jeden z nemnoha nositelů kardinálského titulu rezignoval na práva s ním spojená, poté co vyšly najevo jeho homosexuální vztahy. Z toho důvodu se také nezúčastnil konkláve, které zvolilo papeže Františka.

Kardinál Keith Michael Patrick O´Brien  byl vyvěcen na kněze v roce 1965, o dvacet let později byl jmenován biskupem a v roce 2003 kardinálem. 20. května 2015 papež František přijal jeho rezignaci na práva spojená s kardinálskou hodností (podle kan. 349, 353 a 356 Kodexu kanonického práva), odůvodněnou jeho osobním přiznáním k vedení sexuálního života neodpovídajícího jeho pozici. Rezignaci předcházela nóta zveřejná v březnu roku 2013, v níž se kardinál O´Brian přiznal k sexuálnímu chování, které „v některých okamžicích pokleslo pod úroveň ode mne očekávánou jako od kněze, arcibiskupa a kardinála.“ Zároveň se omluvil a požádal o odpuštění nejen ty, kterých se osobně dotkl, ale také katolickou církev a skotský národ, a odešel z veřejného života do ústraní.

Edimburský arcibiskup Leo Cushley dnes vybídl k modlitbě za jeho duši, za jeho rodinu a za ty, které svým jednáním „urazil, zranil a zklamal“.

Papež František v soustrastném telegramu edimburskému arcibiskupovi vyjádřil hluboký zármutek příbuzným zemřelého a všem truchlícím, ujistil o svých modlitbách a svěřil jeho duši milosrdné lásce Boha, našeho Otce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.