Jeruzalémský latinský patriarchát zřizuje nový vikariát pro migranty a uprchlíky

6.4.2018 

Jeruzalém. Apoštolský administrátor jeruzalémského latinského patriarchátu, arcibiskup Pierbattista Pizzaballa (foto), rozhodl o zřízení nové personální farnosti a biskupského vikariátu pro pastorační záležitosti migrantů a uprchlíků v Izraeli.

„Toto rozhodnutí dozrálo v posledních měsících, není tedy nijak unáhlené. Vyplývá z toho, že již řadu let se církevní společenství v židovském státě rozrůstá o desítky tisíc cizinců, kteří jsou dnes jeho nedílnou součástí. Kromě nich v poslední době přišli noví uprchlíci, a to v tak vysokém počtu a s jinými nároky, než mají tradiční farnosti na našem území, že to vyžadovalo patřičnou pastorační reakci ad hoc, aby se vzniklá situace řešila“.

Jedná se o zhruba 200 tisíc lidí z Filipín, Srí Lanky a částečně také z Latinské Ameriky, vysvětluje mons. Pizzaballa. Dále tu jsou uprchlíci z Eritreje, Súdánu a Somálska v počtu 40 tisíc. Nikoli všichni příchozí uprchlíci jsou křesťané, a proto bude zaměření nového vikariátu především pastorační, upřesňuje.

„Pro křesťany půjde o duchovní a církevní vedení, které je naší povinností. Církev je samozřejmě činná také v sociální oblasti, zejména nabízí program pro děti a mládež, když jejich rodiče chodí pracovat. Tyto formy pomoci jsou adresovány všem a církev na jejich zajištění spolupracuje s jinými laickými sdruženími a nevládními organizacemi.“

Jak potvrdil apoštolský administrátor jeruzalémského latinského patriarchátu, nový biskupský vikariát pro migranty a uprchlíky bude kanonicky zřízen symbolicky na Letnice, tedy 20. května.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.