Kardinál Tauran sloužil mši pro malou katolickou komunitu v Riádu

18.4.2018 

Saúdská Arábie. O mezináboženském dialogu v každodenní praxi a ochraně lidské důstojnosti mluvil kardinál Jean-Louis Tauran při mši svaté pro malou křesťanskou komunitu v Riádu. Po setkáních s muslimskými předáky se vatikánský kardinál chtěl setkat také s křesťany žijícími v této islámské zemi.

Mši koncelebroval sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, komboniánský řeholník P. Miguel Ángel Ayuso Guixot a mons. Khaled Akasheh, zodpovídající za vztahy s islámem. Kardinál Tauran ve své homilii vyjádřil přesvědčení, že i v saúdském kontextu lze „spojovat náboženství a práci ve službě člověku a pravdě“. „Věřím, že křesťané a muslimové mohou žít společně, protože patříme do téže Boží rodiny.“ Jak dále poznamenal, v každodenním životě se všichni musíme konfrontovat se stejnými zkouškami „a jako věřící jsme voláni být poslušni Bohu a přinášet pokoj na místa, kde žijeme a pracujeme“. Kardinál Tauran v tomto kontextu vybídl k úsilí, aby svět byl krásným místem pro život, a k obraně lidské důstojnosti. Zdůraznil rovněž, že „kultura a vzdělání jsou dvěma nosnými pilíři každé civilizace“ a ujistil rovněž křesťany žijící v Saúdské Arábii, že církev je připravena napomáhat jim k dobré intelektuální a profesionální formaci.

Šéf papežského úřadu pro mezináboženský dialog zdůraznil, že křesťané mají vyžadovat respekt ke své lidské důstojnosti a trvat na nezcizitelných lidských právech. Konstatoval rovněž pozitivní vývoj v oblasti mezináboženského a mezikulturního dialogu. „Papež si přeje, aby se náboženská svoboda stávala stále více skutečností,“ dodal a uzavřel: „tímto způsobem přispějete k proměně vaší přítomnosti v zemi, která vás hostí, a budete domem, v němž je modlitba na prvním místě, solidarita je konkrétní skutečností a bratrství je světlem zářícím pro všechny.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.