Kontinent naděje

19.11.2004 

Jan Pavel II. přijal členy posynodní rady Generálního sekretariátu biskupského synodu Zvláštního shromáždění pro Asii. Vysoké procento mladých křesťanů je důvodem k optimismu ? řekl v projevu ke svým hostům Svatý otec. Připomněl dále poslání církve zasazovat se o mír na místech konfliktů. Za vzor asijské církve označil papež její mučedníky, kteří víru zpečetili krví.

?Zvláště v místech, kde je omezováno svobodné vyznávání víry, je třeba hlásat Boží Království tichým svědectvím života, nést vlastní kříž a následovat Krista trpícího a ukřižovaného. V trpělivém očekávání, že přijde den plné náboženské svobody? ? řekl zástupcům asijských biskupů Jan Pavel II.

Za další prvek v Asii zvlášť potřebný označil dialog mezi mladými církvemi a církvemi, jejichž tradice sahají až do apoštolských dob. V závěru Svatý otec povzbudil asijskou církev, aby se se nezneklidňovala malým počtem věřících. Jak učí sám Ježíš, důležité je být kvasem v těstu nebo hořčičným zrnkem připraveným růst. Všemohoucí Bůh může přinést v Asii ? na kontinentu naděje ? nečekané výsledky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.